Itt vagyunk: Főoldal Ararát rovat Egészséges életmód

Egészséges életmód

Testünk a Szentlélek temploma - hívja fel a figyelmüket a beköszönő cikk. A megfelelő táplálkozás és mozgás a testi-lelki egészségünk alappillérei. Vajon fordítunk-e elegendő figyelmet erre?

Testünk a Szentlélek temploma – de vajon szeret-e lakni benne?

Szeretettel köszöntöm a kedves Olvasót! Ezeken a hasábokon évek óta informatikai és ökológiai témájú írások váltják egymást az "Egyház és világháló", illetve az "Üzenet az Ararátról" rovatban. Ez utóbbi ebben az évben az egészséges életmód területén szeretne korrekt és keresztény szellemű ismereteket nyújtani. - Bogdányi Mária írása.

Bővebben…

Gabonák az étkezésünkben

A Mindenható a teremtés hatodik napján megalkotta az embert. Elmondta neki, hogy mi lesz a feladata, az életcélja, és rögtön ezután azt is meghagyta neki, mivel táplálkozzon: „Nektek adok az egész föld színén minden maghozó növényt, és minden fát, melynek maghozó gyümölcse van: mindez legyen a ti eledeletek.” (1Móz 1,29) - Bogdányi Mária írása.

Bővebben…

Zöldségekről-gyümölcsökről

A teremtéstörténetbeli étrendben – esett már róla szó lapunk ez évi 4. számában – a gabonák után rögtön a zöldségek és gyümölcsök következnek. Szét lehetne választani őket, mégsem tesszük, mert nagyon sok közös van bennük. A legelső mindjárt, hogy majdnem minden esetben fogyaszthatóak nyersen. Sőt a szervezetünk számára így érnek a legtöbbet, ugyanis a tápanyagok, vitaminok ebben a formában találhatóak meg bennük a legteljesebb mértékben. - Bogdányi Mária írása.

Bővebben…

Zöldségekről-gyümölcsökről II.

Zöldséget és gyümölcsöt nyáron és ősszel sokkal nagyobb mennyiségben és szélesebb palettáról kiválasztva szerezhetünk be, mint ilyenkor, télvíz idején. Pedig rengeteg olyan étel van, amelynek éppen most van itt az ideje: sok sütőtököt, héjában sült krumplit, friss csíranövényeket kellene most enni. Lehet, hogy kevésbé változatos a téli zöldség- és gyümölcskínálat, mégis bőven van mit megismerni, újra felfedezni és bevezetni a téli egészséges táplálkozásba. - Bogdányi Mária írása.

Bővebben…

Egy hiteles biotermelő család - Némethék Rábcakapiról

A Rábcakapin élő Németh István mezőgazdasági vállalkozó és családja – felesége, Erika és két gyermekük – 1993 óta foglalkozik ökológiai gabona- és zöldségtermesztéssel, 2003 óta almatermesztéssel is. Egy hollandiai tanulmányút után vágtak bele a biotermelésbe, akkoriban húszhektáros területen, ma pedig már nyolcvanhektáros ökológiai mintagazdaságot tudhatnak magukénak. Termékeiket többek között a Hipp bébiételgyár, a budapesti Biopont cég és a Székesfehérvári Hűtőipari Rt. vásárolja meg és dolgozza fel, de árusítanak a budapesti Csörsz utcai biopiacon is, emellett Győrött, Mosonmagyaróváron, Csornán, Sopronban bioboltokban is megtalálhatók a termékeik. Leginkább pedig háztól adják el a megtermelt javakat. Egyik törzsvásárlójuk e sorok írója is, aki annak idején vett egy kiló teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet – ennek a varázslatos íze, minősége vitte el a termelőkhöz, hogy személyesen is megtapasztalja a csodát. - Bogdányi Mária írása.

Bővebben…

Hüvelyesek és olajos magvak táplálkozásunkban

Gyermekdalaink szövegében gyakran szerepelnek a hétköznapi életből vett kifejezések: „Csicseriborsó, bab, lencse…”; „Erre csörög a dió, arra meg a mogyoró…” Akkoriban ugyanis, amikor megszülettek, és szájról szájra szálltak, nem hiányozhatott a mindennapi étrendből az olcsó, de tápláló babból, borsóból és lencséből készült leves és főzelék. A diót, mogyorót, mandulát nyersen is – magában vagy friss gyümölcsökkel, illetve aszalványokkal – és süteményekben is gyakorta fogyasztották. Napjaink egyhangú és gyakran egészségtelen étkezésébe vissza kell varázsolni ezeket a csodálatos alapanyagokat, „meg kell adni számukra a kellő tiszteletet”, és meglátjuk, hogy valóban egészségünkre fognak válni! - Bogdányi Mária írása.

Bővebben…

Jótékony tejtermékek az egészséges táplálkozásban

A teljes értékű táplálkozás legfőbb alkotóelemei – a gabonafélék, a zöldségek és a gyümölcsök – után essen szó az állati eredetű táplálékokról is: ez alkalommal a tejtermékekről, a későbbiekben pedig a húsokról olvashatnak. - Bogdányi Mária írása.

Bővebben…

Húst hússal?

Táplálkozásunk egyik nagyon fontos alkotóeleméhez érkeztünk kalandozásaink során. Amióta „semmi nem normális” ebben a világban – azaz más, mint amit korábban hosszú évszázadok, évezredek alatt megszoktunk, és ami jól bevált –, megkérdőjeleződött a húsfogyasztás létjogosultsága is. Pontosabban úgy vetődik föl a kérdés, hogy ilyen húst, amilyet most az asztalunkra tudunk tenni, szabad-e enni egyáltalán. - Bogdányi Mária írása.

Bővebben…

Húskészítményekről – őszintén

Adott volt a bibliai idők szerencsés embere, aki az általa vadászott, halászott, illetve tartott állatok húsát a lehető legegyszerűbb módon készített és fogyasztotta el. És adott a 21. század „szerencsétlen” embere, aki bemegy a hiper-szuper-mega-giga áruházba, és vesz magának 20 deka olasz pármai sonkát, 2 pár baromfivirslit, egy rúd Turista szalámit és egy kis kenőmájast. - Bogdányi Mária írása.

Bővebben…

Édes élet – avagy a cukorról, a mézről és az édesítőszerekről

A cukor olyan élelmiszer, melyet semelyikünk sem száműzne szívesen étrendjéből. Egészen pontosan az édes íz az, amit születésünktől fogva kedvelünk, hiszen már az anyatej is édeskés. De hogy a cukor megédesíti-e az életünket, az már más kérdés. Míg az 1900-as évek elején fejenként évi 1-2 kilogramm cukorfogyasztást jegyeztek, addigra mára ez több mint 50-60 kilogrammra emelkedett (Amerikában évi 69 kilogramm). Nem nehéz eldönteni, vajon jó irányú és mértékű-e ez a növekedés, vagy sem. - Bogdányi Mária írása.

Bővebben…

Fűszer- és gyógynövények az egészség szolgálatában

A nyers gyümölcsök jobbára önmagukban is élvezhetőek, a főzés nélkül is fogyasztható zöldségek jó része szintén. Az egészséges táplálkozásról szóló cikksorozatban eddig tárgyalt élelmiszercsoportok zöme azonban élvezhetetlen lenne, ha elkészítésükhöz (főzés, sütés) nem használnánk sót, friss és/vagy szárított fűszernövényeket. Amellett, hogy megízesítik az ételt – élvezetessé és változatossá téve az étkezést –, utóbbiak értékes hatóanyagaik révén váltják ki szervezetünkre gyakorolt jó hatásukat. - Bogdányi Mária írása.

Bővebben…

Heti étrendjavaslat nyárra

Gyakorló háziasszonyként sokszor tesszük fel újra és újra a kérdést: „Mit főzzek holnap?” Tapasztalatom szerint óriási segítség, ha egy-egy hét étrendjét előre meg tudom tervezni. Időt és energiát takarítok meg a beszerzésnél, a főzés előkészítésénél. - Bogdányi Mária írása.

Bővebben…

Az éltető víz - csapvíz, tisztított vizek, ásvány- és gyógyvizek

A víz minden élet alapvető feltétele. Hó nélküli telet követő aszályos nyáron látjuk, miként kínlódnak a növények. (E soraimat az éppen aktuális hőségriadó napjaiban írom…) Sajnálatos módon az egész világra jellemző környezetszennyezés vizeinket sem kíméli, sőt! Halpusztulás, eliszaposodás, kiszáradás jellemzi sok-sok élővizünket, amelyben valaha virágzott az élet. - Bogdányi Mária írása.

Bővebben…

Teákról, kávékról

Két egzotikus italról lesz szó az alábbiakban. Látni fogjuk, hogy persze egyáltalán nem csak kétféléről, hiszen megszámlálhatatlan tea- és kávéfajta közül válogathatunk. Közös jellemzőjük, hogy rendre kikiáltják őket egészséges és egészségtelen italoknak egyaránt. Mint az élet minden területén, ezekkel kapcsolatban is a mértékletesség elvének betartása a legfontosabb. - Bogdányi Mária írása.

Bővebben…

Üdítők, gyümölcslevek

Az ember sokféle itallal elégítheti ki napi folyadékszükségletét. Természetesen a legelső a víz, melyről szó volt már, azután ott van a tej, melyről hónapokkal ezelőtt beszéltünk. A teákról, kávékról a múlt alkalommal esett szó. Nagyon szívesen iszunk gyümölcsízű italokat is, melyek az évszázadok során hatalmas változásokon estek át. - Bogdányi Mária írása.

Bővebben…

Az alkohol – öl, butít, és nyomorba dönt?

Könnyed nyári témáink után – tea, kávé, üdítő – most egy nehezebb következik, de erről is beszélnünk kell. Hajlamosak vagyunk a szőnyeg alá seperni az alkohollal kapcsolatos veszélyeket vagy túldramatizálni a helyzetet, mintha egy pohár vörösbor is delíriumhoz vezetne. „Sör, bor, pálinka?” – tesszük fel a kérdést a vendégeknek. „Ebben a sorrendben!” – hangzik a vicces válasz… - Bogdányi Mária írása.

Bővebben…

Házi tartósítás tartósítószer nélkül - Hogyan őrizzük meg egészségesen a nyári ízeket – télire?

Manapság a szupermarketek polcain minden évszakban ott sorakoznak az egész világon fellelhető zöldségek és gyümölcsök – nyersen, konzerv és lekvár formájában, a fagyasztóládák kínálatában –, és ha egy hosszú, kemény tél után áprilisban megnyitják a hűtőházak ajtaját, méregdrágán kaphatunk harsogó almát is… De milyen áron! Nem volt ez mindig így – emlékezzünk csak vissza nagyszüleink kamrapolcaira, pincéire! Ma sem kell feltétlenül beállnunk a sorba és elhinnünk mindazt a „jót”, amit hangoztatva a kereskedelem a nyakunkba akar sózni sok-sok egészségtelen, tápanyagtartalmi szempontból értéktelen élelmiszert. - Bogdányi Mária írása.

Bővebben…

A jótékony mozgásról

Minden, ami él, mozgásban van. Nézzünk meg egy másfél éves kisgyermeket! Egy pillanatra se nyugszik: fut, elesik, feláll, mászik mindenhova. Lássunk egy ötvenéves embert! „Rohan” egész nap: ágyból fel, autóba be, lifttel fel, karosszékbe be, lifttel le, autóba be, karosszékbe be. Sajnálatos módon a mai ember rendkívül keveset mozog, vagy pedig egyhangú, monoton mozgást végez, ami nemhogy jótékony hatású lenne, hanem inkább gerinc- és lábproblémákhoz vezet. A gyerekek is egyre kevesebb időt töltenek mozgással; helyette a televízió és a számítógép „köti le energiáikat”… - Bogdányi Mária írása.

Bővebben…

A futó

Amint tapasztalhatjuk, egyházunkban a hívek és a lelkészek nagy része nem fordít kellő figyelmet és energiát az éltető, gyógyító, karbantartó mozgásra, pedig a lelki munkához elengedhetetlen a megfelelő testi erőnlét is – fél-egy óra mozgás kötelező része kellene, hogy legyen a napirendünknek! Ugyanakkor élnek és szolgálnak közöttünk olyan lelkészek is, akik egy-egy sportág, illetve mozgásforma lelkes művelői. Szeretném olvasóinkat most őáltaluk is motiválni, hátha valamelyiküktől kedvet kapnak, hogy kövessék a példájukat. A következő hetekben szó lesz még hegymászásról, fociról, kerékpározásról és táncról is. - Bogdányi Mária írása.

Bővebben…

A hegymászó

Sportoló lelkészeket bemutató sorozatunkban beszélgettünk már futó, labdarúgó, kerékpározó lelkipásztorral. Most egy nem mindennapi sport, a hegymászás, sőt a sziklamászás művelője következik. Dr. Bácskai Károly volt budahegyvidéki lelkész, aki e tanévtől az Evangélikus Hittudományi Egyetem Újszövetségi Tanszékének adjunktusa fiatalkora óta szerelmese a „függőleges birodalomnak”. - Bogdányi Mária írása.

Bővebben…

A „táncos lábú”

A táncot első ránézésre nem sorolnánk – méltánytalanul – a sportok közé, pedig aki ropta már akár csak egy fél órát is, az tudja, hogy a legnemesebb mozgásformák egyikéről van szó, amely testet-lelket felüdít. Mai beszélgetőpartnerem: Varga Gyöngyi, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Ószövetségi Tanszékének adjunktusa. - Bogdányi Mária írása.

Bővebben…

A lovas

Ma, amikor szinte már a szomszéd sarokig is autóval járunk, „különcségével” feltűnik a csupán gyalogló, a bátor kerékpáros, hát még a nemes egyszerűséggel lóháton ügető embertársunk. Thuránszky István bér–bokori evangélikus lelkész a következő beszélgetőtársam. - Bogdányi Mária írása.

Bővebben…

A gyalogló

Interjúsorozatunk idei utolsó részében rovatgazdánkat, Bogdányi Mária lelkészt, harmincnyolc éves, négygyermekes – jelenleg gyesen lévő – édesanyát kérdeztük az „északi gyaloglásnak” is nevezett nordic walkingról, melyet évek óta űz a Sokoró dombság lankáit járva. - B.G. írása

Bővebben…

Két kerék dícsérete

Az előző napok őszbe hajló időjárása után kellemes, langyos reggel köszöntött ránk. Hívogat a napfény, nehéz ilyenkor a négy fal között maradni. Gyors összepakolás, kerékpár-ellenőrzés, felmálházás és indulás. A cél a Budapesthez közeli, népszerű turistaparadicsom, a Dunakanyar gyöngyszeme: Szentendre. - Gyarmati Gábor írása.

Bővebben…

Spanyolnátha és madárinfluenza

Az emberiség történelme során mindig gondoskodott arról, hogy saját magát pusztítsa, pedig enélkül is voltak szép számmal olyan kórokozók, melyek megtizedelték a lakosságot. Elég csak a középkori pestisjárványokra vagy az 1917–18-as spanyolnáthára gondolnunk. - Benkovics Sándor írása

Bővebben…

McFilm

Mi történik egy emberrel, aki egy egész hónapon keresztül kizárólag gyorsétteremben táplálkozik? Egy fiatal amerikai dokumentumfilmes saját magát vetette alá a „kalóriadús” kísérletnek. A harminchárom éves New York-i Morgan Spurlock alapvetően egyszerű ötletével ámulatba ejtette a filmszakmát. - Benkovics Sándor filmajánlója

Bővebben…

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek