Itt vagyunk: Főoldal Ararát rovat Fenntartható közösségek A kert

A kert

Rovatunk előző cikkében a templomépítészet lutheránus jellegzetességeivel ismerkedhettünk meg. Az építészet és a környezet viszonyára a későbbiekben szeretnénk még visszatérni, ám most, tavasz közeledtével járjuk körül egy kicsit a templomok, parókiák kertjeit. - Jerabek-Cserepes Csilla írása.

A kert, a kert… az első, a csodás

Ádám és Éva tündérkertje volt.

Nem lakott abban ember soha más,

Csak ketten ők… de rég eltékozolt

Már az a kert… S most lám, számunkra is

Isten valódi kertet ültetett:

Virul, terem, van benne munka is,

Gondozzuk hát jó szívvel, míg lehet.

(Füle Lajos: A kert)

Kertek létesítése és művelése már az ősi kultúrákban is volt. Talán az egyik leghíresebb példa Szemiramisz – lépcsőzetes teraszon kialakított – függőkertje (Kr. e. 800 körül), melyet az ókor hét csodája közt is számon tartottak.

A Biblia is utal rá, hogy a királyok palotáit és többnyire a templomokat is kertek vették körül. Olvashatunk zöldséges-, veteményes- és szőlőskertekről, találkozunk továbbá dió-, füge- és olajfakerttel. Az is előfordult, hogy a kertet temetkezési célra használták. Mivel Palesztina területén mindig is meghatározó tényező volt az élethez szükséges víz közelsége, a kerteket is többnyire olyan helyen hozták létre, ahol megoldható volt az öntözés.

Hogy idegenek és a vadállatok ne tehessenek kárt bennük, a kerteket általában bekerítették. A kerítés épülhetett kőből, de alkothatta különféle sövény is. A kertek és a kerítések rendszeres gondozást igényeltek, és ahogyan a Példabeszédek könyvében is olvashatjuk, a lusta ember földjét felverte a gaz, kerítése leomlott (Péld 24,31).

A kert jelképes értelemben gyakran szerepel a próféciákban. Ézsaiás Isten szőlőskertjének nevezi Izraelt, amely bűnei miatt olyanná válhat, mint az elpusztított kert, azonban ha Isten megkönyörül rajta, olyan lesz, mint a megöntözött kert.

Isten az első kertet az embernek ajándékozta, hogy művelje és őrizze. Az ember bűne miatt örökre kiűzetett ebből a földi paradicsomból, Jézus kereszthalála azonban mégis megnyitotta számunkra a mennyei paradicsomba vezető utat.

Elmondható, hogy gyülekezeteink többségének van kisebb-nagyobb kertje, temetője; többnyire még a városi templomokhoz, parókiákhoz is tartozik egy „talpalatnyi föld”. Több helyütt tapasztalható azonban, hogy nem fordítunk kellő figyelmet a templomok környezetének, kertjének rendben tartására.

A kertben szinte egész évben akad teendő, sok gyülekezetben talán mégis a húsvét előtti tavaszi nagytakarítás a leggyakoribb – templomon kívül és belül egyaránt. Az őszről maradt levelek, letört ágak összegyűjtése, a bokrok, sövények rendbetétele, a kerítés mentén felgyűlt szemét összegyűjtése bőven ad feladatot. A kerti munka pedig amellett, hogy hasznos, felüdítő is, a gyerekek is szívesen részt vesznek benne.

Az esztétikus kert közösségi életünk kifejezője lehet, és lakókörnyezetünk díszévé válhat. Egy-egy bibliaköri, hittanos és egyéb gyülekezeti program alkalmával pedig mi magunk is részesülhetünk a kert számtalan apró szépségéből.

Az alábbiakban néhány ötletet adunk közre, melyekkel gazdagíthatjuk gyülekezeti életünket, és a természethez is közelebb kerülhetünk.

a) Alakítsunk ki kerékpárok tárolására alkalmas területeket, ezzel is ösztönözve a gyülekezeti tagokat, hogy aki teheti, kerékpárral érkezzen az alkalmakra.

b) Részesítsük előnyben a tömegközlekedési formákat, hogy ne legyen szükség újabb parkolóhelyek kialakítására.

c) Alakítsunk ki kertet, vagy használjuk ki a már meglévőt a templomtelken; fontos, hogy a kert fekvésének, talajának megfelelő, lehetőleg a tájba illő növényeket válasszunk. A nevüket kis táblákon fel is tüntethetjük.

d) A gyermek-bibliakörösök, hittanosok számára kis „tankertet” is létrehozhatunk, amelyet közösen gondozhatnak. (Jézus néhány példázata is jól szemléltethető ily módon.)

e) A bogyót termő bokrok és fák a kertbe vonzzák a madarakat, télen felrakhatunk madáretetőt is.

f) Ha lehetőségünk van rá, alakítsunk ki avar, fű komposztálására alkalmas helyet, vagy helyezzünk ki erre a célra dobozokat, ládákat.

g) Ültessünk fát, virágot minden megkeresztelt után, vagy buzdítsuk erre a szülőket, keresztszülőket.

Szívesen fogadunk további ötleteket, valamint szép kertekről, kerti alkalmakról készült felvételeket az ararat@lutheran.hu e-mail címen.

Megjelent: Evangélikus Élet 73.évf. 10.szám 2008.03.09.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek