Itt vagyunk: Főoldal Ararát rovat Teremtésvédelem Ifjúsági vezetőképző
Mottó

Korunk embere válaszúthoz érkezett. Vagy továbbra is a vak fogyasztói lét fogja marad, kiszolgáltatva az új technológiák kérlelhetetlen térfoglalásának és az anyagi javak fokozódó felhalmozásának, vagy pedig keresi és megtalálja a lélek felelősségéhez vezető utat, amely az egyén és a társadalom számára a menekvés egyetlen lehetősége. Vagyis az előtt a dilemma előtt áll, hogy visszatérjen-e Istenhez. (Andrej Tarkovszkij)

 

Ifjúsági vezetőképző

A környezeti neveléssel kapcsolatos módszertani továbbképzésre kerül sor a Védegylet és a Nádasdy Alapítvány szervezésében Püspökszentlászlón 2005. április 8. és 10. között. Az egyházi ifjúsági vezetők részére megrendezendő alkalmon szeretettel várnak minden érdeklődőt a keresztény hit, illetve a környezetért, a teremtett világért való felelősség kérdéseivel kapcsolatos együttgondolkodásra és képzésre.

Az immár hagyományossá vált ökumenikus rendezvény a természeti környezethez, a teremtett világhoz fűződő viszonyunkról szóló tanítás teológiai aspektusainak elemzésén, valamint a témában kibocsátott hivatalos dokumentumok vizsgálatán túl a résztvevők számára gyakorlati segítséget nyújt abban, hogy saját ifjúsági csoportjaikkal olyan programokat valósíthassanak meg, amelyek hozzájárulnak a környezeti tudatosság erősítéséhez. Ennek érdekében különböző előadásokat, beszélgetéseket, áhítatokat, kiscsoportos foglalkozásokat tartanak a három nap során.

Az elméleti, teológiai megalapozásban ifj. Zlinszky János és Jávor Benedek a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, illetve a Védegylet részéről, Béres Tamás evangélikus lelkész, Csanády András (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium), valamint Rohonyi Réka vallásszociológus segíti a résztvevőket.

Az oktatásmódszertan és a környezeti nevelési programok területén Czippán Katalin, a Környezeti Nevelési és Kommunikációs Programiroda; Varga Attila, az Országos Közoktatási Intézet, illetve a Körlánc Egyesület; Vásárhelyi Judit, a Független Ökológiai Központ; Schróth Ágnes, a Közép- és Kelet-európai Regionális Környezetvédelmi Központ munkatársa, valamint Kovácsné Tóth Márta evangélikus lelkész nyújt segítséget, és osztja meg tapasztalatait a jelenlévőkkel. A képzés végén a résztvevők kiscsoportokban önálló programterveket dolgoznak majd ki, amelyeket végül bemutatnak, és közösen értékelnek.

Az átfogó képzés lehetőséget nyújt arra – a laikus érdeklődők és a témában valamennyire jártas ifjúsági vezetők számára egyaránt –, hogy gyarapítsák ismereteiket, és gazdagítsák az ifjúsági alkalmakat a környezetvédelem egyre fontosabbá váló, mindnyájunkat érintő kérdéseivel és lehetőségeivel.

A rendezvényen való részvétel költsége 4000 Ft, mely a szállást és a napi háromszori étkezést is tartalmazza. Szükség esetén e díj kifizetéséhez támogatást lehet kérni. Jelentkezési lap igényelhető a Nádasdy Akadémián (tel.: 1/319-7463; nadasdy@nadasdy.org) vagy a Védegylet irodájában (tel.: 1/269-4251).

JCsCs

Evangélikus Élet 70.évf. 13.szám 2005.03.27.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek