Itt vagyunk: Főoldal Ararát rovat Teremtésvédelem Nektek adom a Földet - Ökumenikus műsor a Szent István Rádióban

Nektek adom a Földet - Ökumenikus műsor a Szent István Rádióban

Közel másfél éve, 2004 októberében az egri Magyar Katolikus Rádió – mai nevén Szent István Rádió – környezetvédelmi műsora Nektek adom a Földet címmel új tematikával bővült. A huszonöt perces adás kéthetente a teológia és az ökológia kapcsolatával foglalkozik. A kezdeményezésről Sinkovics Andreát, a műsor szerkesztő-riporterét kérdeztem. - Jerabek-Cserepes Csilla interjúja

– Mi adta az ötletet, hogy induljon egy, a hit és az ökológia kapcsolatával foglalkozó rendszeres műsor?

– Az ökológia és a teológia összekapcsolása sokak számára szokatlannak tűnhet. Pedig egyes egyházakon belül évtizedek óta mind hangsúlyosabb szerepet kap a környezeti, ökológiai kérdésekkel való szembenézés. Sőt nemzetközi szinten – abból a felismerésből kiindulva, hogy a keresztényeknek hitükből fakadó felelősségük van a teremtett világ megőrzéséért – a mindennapokban is egyre többet tesznek a környezeti problémák kiküszöbölése, megelőzése érdekében.

Hazánkban ez a munka még gyermekcipőben jár. A műsort azzal a céllal indítottuk el, hogy megismertessük a hallgatókat a keresztény hit és az ökológia kapcsolatrendszerével, felkeltsük az érdeklődésüket a környezeti, ökológiai gondok mint teológiai, hitbeli alapon is megközelíthető témák iránt.

Célunk továbbá, hogy bemutassuk a hazai és a nemzetközi kezdeményezéseket, ismertessük a hivatalos egyházi állásfoglalásokat, illetve felvillantsunk olyan gyakorlati lehetőségeket is, amelyek azt példázzák, hogy az egyház, az egyházközségek, a hívek önszerveződéssel, együtt is cselekedhetnek egyes környezeti problémák orvoslásáért.

– Említene néhányat az eddig elhangzott témák közül?

– A témaválasztásnál mindig fontosnak tartjuk, hogy ne csak az „elmélet” oldaláról vizsgáljuk meg a kérdéseket, hanem a gyakorlati kezdeményezésekről, eredményekről is beszámoljunk. Így többek között már szó volt A teremtés hét napja elnevezésű – elsősorban gyerekeknek szóló – ökológiai játszóházról, a templomtoronyban lakó gyöngybaglyok védelméről, az accrai református nagygyűlésről, az ökologikus építkezésről.

Bemutattuk az egyházi ifjúsági vezetők részére szervezett környezeti nevelési képzést, beszámoltunk a Budapest-Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban és a Fényi Gyula Miskolci Jezsuita Gimnáziumban folyó környezeti nevelési programról. Beszélgettünk a globális klímaváltozásról, a földlabdás fenyőfákról. A különböző világnapokról is mindig megemlékezünk.

– Bizonyára nem egyszerű megtalálni egy adott témához a megfelelő személyeket. Kap segítséget a műsor szerkesztéséhez?

– Együttműködünk a Védegylet vallás és ökológia munkacsoportjával. A civil szervezet évek óta igyekszik hozzájárulni ahhoz, hogy a magyarországi egyházak figyelmét az ökológiai kérdések és az ezen a területen nemzetközi szinten folyó intenzív munka felé fordítsa. A munkacsoport vezetője, Jávor Benedek sok segítséget nyújt a téma összeállításában és az interjúalanyok megkeresésében.

A műsorban az egyházak álláspontja és a szakmai megközelítés egyszerre jelenik meg. Az adást ökumenikus jelleggel készítjük, eddig katolikus, evangélikus, református és baptista szakembereket egyaránt megszólaltattunk.

– Melyik hullámhosszon és mikor hallható az adás?

– Minden páros héten, pénteken délelőtt 9 óra 5 perctől. Az adást szombaton kétszer megismételjük, hajnali három és délután három órától. A Szent István Rádió Egerben a 91,8, Hatvanban a 94,0, Miskolcon a 95,1, Sátoraljaújhelyen pedig a 90,6 MHz-es frekvencián fogható. Akik nem a rádió adáskörzetében élnek laknak, interneten is tudják hallgatni műsorunkat, a www.szentistvanradio.hu címen.

– Mikor lesz a legközelebbi adás, ki lesz a vendége, és mely témával foglalkoznak majd?

– Február 24-én Az élő Tiszáért – Tisza-biodiverzitás elnevezésű programról fogunk beszélgetni Kajner Péterrel, a program koordinátorával. Közeledik a víz világnapja – március 22. –, így a tervek szerint az utána következő adásban is a víz témakörével fogunk foglalkozni.

JCsCs

Evangélikus Élet 71.évf. 9.szám 2006.02.26.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek