Itt vagyunk: Főoldal Ararát rovat Kultúra / Jeles napok

Kultúra / Jeles napok

Ha ötletet szeretnénk egy hétvégi kiránduláshoz, vagy szívesen olvasnánk egy-két érdekes információt a környezetvédelmi jeles napokról (mint például a víz vagy az állatok világnapja), akkor érdemes böngészni ebben a gyűjteményben.

Article Nemzeti parkok hete - Kápolnapusztai Bivalyrezervátum
Az egy évvel korábban hagyományteremtő szándékkal indított kezdeményezésre, a nemzeti parkok hetére idén (2008-ban) június 6–15. között kerül sor. A programajánló összeállította: JCsCs
Article Zöld vadművelet
Néhány tucatnyi „gerilla” kezdett akcióba a 2007. június 5-ét megelőző éjszakán Budapesten, Debrecenben, Miskolcon és Nyíregyházán, hogy a környezetvédelmi világnapra virradóra megszépítsenek néhány közterületet. A Zöld vadművelet elnevezésű program annyira sikeres volt, hogy idén már másfél hónapot szántak a megvalósítására.
Article 72 óra – kompromisszum nélkül
Idén immár harmadik alkalommal rendezik meg október 24. és 26. között az Ökumenikus Ifjúsági Iroda (ÖKI) szervezésében a 72 óra – kompromisszum nélkül elnevezésű programot. A tavaly óta országos rendezvény elsősorban a 14–30 éves korosztályt célozza meg, de várnak minden fiatalt, aki szeretne részt venni egy jó hangulatú hétvégén, amelyen igazi kihívásnak tehet eleget. A részletekről az országos koordinátort, Jakab Ritát kérdeztük. - Jerabek-Cserepes Csilla interjúja
Article Változtass!
Az éghajlatváltozás az egész földet, ezáltal mindannyiunkat érintő probléma – közös ügyünk. Sokszor mégis azt gondoljuk, hogy nagyon kevés, amit mi magunk tehetünk ellene. Nemrég „Be a changer!” elnevezéssel nemzetközi mozgalom indult; azt üzeni számunkra: légy a változás embere, mert mindenkinek a cselekedete számít! A program egyben szórakozást is nyújt, a verseny legjobb „játékosait” pedig nyeremény várja a végén…
Page „Nálatok laknak-e állatok?” - Gondolatok az állatok világnapja apropóján
Nemrégiben, október 4-én volt az állatok világnapja. Az Assisi Szent Ferenc ünnepéhez kapcsolódó napon eredetileg a vadon élő állatok pusztulására hívták fel a figyelmet, ám ma már az a cél, hogy minden, az ember gondatlansága, kedvtelése vagy luxusigénye miatt veszélyeztetett faj reflektorfénybe kerüljön.
Article 1956 és a magyar agrártársadalom
Az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából szeptember 12-én konferenciával egybekötött időszaki kiállítás nyílt a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban 1956 és a magyar agrártársadalom címmel. A látnivalókról az egyik rendezőt, Farkas Gyöngyit kérdeztem. - Jerabek-Cserepes Csilla interjúja
Article Száznegyven éves a Fővárosi Állat- és Növénykert
Tudták-e, hogy az állatkert első medvéjét Kristófnak hívták, és „ő” volt Deák Ferenc kedvence? Hogy az 1866. évi útmutató szerint a rétisas korabeli neve csonttörő harács, a fakókeselyűé fakó dögöncz volt, a papagájokat pedig kajdácsoknak nevezték? Még sok egyéb érdekességről is tudomást szerezhetnek, ha ellátogatnak az idén száznegyven éves Fővárosi Állat- és Növénykertbe, ahol a számos kiállítás és program mellett néhány új épület is várja a látogatókat.
Article A Föld napja
Érdemes minden településen előre tudakozódni az április 22-i, illetve ahhoz közeli napok programjairól. Április 22. ugyanis a Föld napja, amikor számos civil szervezet, önkormányzat, múzeum és iskola megemlékezik különböző rendezvényekkel bolygónkról.
Article Otthon a természetben
Az Otthon a természetben címet viselő interaktív CD-ROM lényegében kettős feladatra vállalkozik. Egyrészt bemutatja – elsősorban a hazai – természet szépségét, ugyanakkor lehetőséget ad az ökológiai tudás és a fajismeret bővítésére. Egyforma „haszonnal” nézegethetik tehát azok, akik egyszerűen csak gyönyörködni akarnak Zsila Sándor fotóművész szebbnél szebb természetfotóiban, és azok is, akik a szó legszorosabb értelmében véve növény- vagy állattant szeretnének tanulni.
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek