Itt vagyunk: Főoldal Ararát rovat Kultúra / Jeles napok A Föld napja
Mottó

Korunk embere válaszúthoz érkezett. Vagy továbbra is a vak fogyasztói lét fogja marad, kiszolgáltatva az új technológiák kérlelhetetlen térfoglalásának és az anyagi javak fokozódó felhalmozásának, vagy pedig keresi és megtalálja a lélek felelősségéhez vezető utat, amely az egyén és a társadalom számára a menekvés egyetlen lehetősége. Vagyis az előtt a dilemma előtt áll, hogy visszatérjen-e Istenhez. (Andrej Tarkovszkij)

 

A Föld napja

Érdemes minden településen előre tudakozódni az április 22-i, illetve ahhoz közeli napok programjairól. Április 22. ugyanis a Föld napja, amikor számos civil szervezet, önkormányzat, múzeum és iskola megemlékezik különböző rendezvényekkel bolygónkról.

A Föld napja mozgalom 1970. április 22-én indult útjára az Egyesült Államokból. Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére huszonötmillió amerikai emelte fel a szavát a természetért: a talajt, a vizeket szennyező hulladéklerakók, a levegőt egyre súlyosabban terhelő közúti közlekedés, a fogyasztói társadalom, a fajok kiirtása, a természetes élőhelyek eltűnése ellen.

Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban és határain túl is fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

Ám újabb veszélyforrások sorakoztak fel, így húsz évvel később Denis Hayes és barátai – látva az ökológiai válság jeleit, a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét – kezdeményezték, hogy az 1990-es évek a környezet évtizedeként a közös felelősségre hívják fel a figyelmet.

Ennek érdekében 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy a városi tömegfelvonulásoktól kezdve szabadegyetemi előadásokig, faültetéstől a hulladékok újrahasznosításának megszervezéséig, a nemzetközi hírközlési rendszerek bevonásától falusi majálisokig sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját. Számos ország környezetért aggódó polgárai, civil szervezetei válaszoltak felhívásukra, és városok, falvak, iskolák, környezetvédő szervezetek mind-mind saját szervezésű programmal, a legkülönfélébb módon tették emlékezetessé és világméretűvé ezt a napot.

A felhívásra Magyarországon a környezetvédők 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt, és hírközpontot is létrehoztak az első magyar Föld napja eseményeinek koordinálására. Felhívásukra kis falvakban és nagyvárosokban egyaránt sokan jelentkeztek.

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” – így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. 1990 óta Magyarországon évről évre egyre többen érzik úgy, hogy legalábbis megpróbálják, és e napon tesznek is valamit ennek érdekében: fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek. Ez pedig a Föld napja mozgalom legnagyobb sikere: helyi igény szerint, helyi kezdeményezésre szerveződnek a programok – és ma már nem csak a Föld napján.

Harminchat éve egy országban huszonötmillió ember, ma már közel száznyolcvan országban több százmillió ember mozdul meg ezen a napon. Április 22. ma már nem a problémák, hanem a lehetséges alternatívák és a cselekvés napja – egyre több ember és család számára.

Forrás: www.fna.hu

Evangélikus Élet 71.évf. 17.szám 2006.04.23.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek