Itt vagyunk: Főoldal Ararát rovat Kultúra / Jeles napok Nemzeti parkok hete - Kápolnapusztai Bivalyrezervátum

Nemzeti parkok hete - Kápolnapusztai Bivalyrezervátum

Az egy évvel korábban hagyományteremtő szándékkal indított kezdeményezésre, a nemzeti parkok hetére idén (2008-ban) június 6–15. között kerül sor. A programajánló összeállította: JCsCs

 A hétvégi nyitórendezvények után június 9-étől, hétfőtől egész héten át gazdag programkínálat, nyílt szakvezetéses túrák, a bemutatóhelyeken mérsékelt árú belépők, különleges programok várják – budapesti és vidéki helyszíneken egyaránt – azokat, akik szeretnék közvetlenül is megismerni hazánk természeti örökségét, vagy csak egy jó kirándulásra vágynak. A magyar nemzeti parkok hetének részletes programjai és a csatlakozó szállások listája megtalálhatók a www.zoldut.itthon.hu és a www.nemzetipark.gov.hu oldalon, valamint a Tourinform-irodákban.

Magyarországon 1973 óta tíz – összefüggő vagy mozaikos elrendezésű – nemzeti park létesült a természet értékeinek megóvása érdekében. A „legidősebb” a Hortobágyi, a „legfiatalabb” pedig az 1997- ben alapított Körös–Maros Nemzeti Park.

A hét programjának számtalan lehetősége közül most egyet szeretnék különösképpen az olvasók figyelmébe ajánlani.

A Kápolnapusztai Bivalyrezervátum Zalakarostól nem messze, a Kis-Balaton közelében található. A II. világháború után a Magyarországon megmaradt kisszámú bivalyállomány összegyűjtésére a Kápolnapusztai Állami Gazdaság kapott megbízást, amely – a mezőgazdasági művelésre alkalmatlan, de a bivalytartásra ideális területen – Zimánypusztán helyezte el az akkor negyven-ötven egyedet számláló bivalycsordát. Jelenlegi helyére – amely 1997 óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része – 1976-ban került.

A harminchektáros területen ma közel kétszázötven bivaly él. A telep fontos szerepet játszik az őshonos bivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében, és egyben a faj bemutatásának hazai központja. A „vízi” bivaly háziasított fajtáját egykor igavonóként használták, de húsát, zsíros tejét is fogyasztották. A rezervátumban az állatok viselkedése pihenőhelyekkel és kilátóponttal ellátott másfél kilométeres sétaút bejárásával ismerhető meg.

A rezervátum természetesen az egyhetes programsorozat lezárása után is látogatható.

Elérhetőség: www.bfnpi.hu. Nyitva tartás: egész évben (!) 9 órától sötétedésig. Belépő: felnőtt – 500 forint, diák – 400 forint, gyerek (4–14 éves kor között): 200 forint.

Összeállította: JCsCs

Evangélikus Élet 73.évf. 26.szám 2008.06.15.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek