Itt vagyunk: Főoldal Ararát rovat Kultúra / Jeles napok Változtass!

Változtass!

Az éghajlatváltozás az egész földet, ezáltal mindannyiunkat érintő probléma – közös ügyünk. Sokszor mégis azt gondoljuk, hogy nagyon kevés, amit mi magunk tehetünk ellene. Nemrég „Be a changer!” elnevezéssel nemzetközi mozgalom indult; azt üzeni számunkra: légy a változás embere, mert mindenkinek a cselekedete számít! A program egyben szórakozást is nyújt, a verseny legjobb „játékosait” pedig nyeremény várja a végén…

Hogyan vehetsz részt a pályázaton, és hogyan lehetsz „changer”? Ha elkötelezted magad az éghajlatváltozás elleni harc mellett, regisztrálj a hivatalos honlapon (http://www.changer2008.eu/6.html)! Itt teheted meg a fogadalmaidat, vagyis sorolhatod fel azokat a mindennapi életed során vállalt kötelezettségeket, melyekkel lépéseket teszel az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére. Mindezt képekkel – amelyeken például éppen lejjebb csavarod a hőfokszabályozót, gyalogolsz, vagy vászontáskába pakolod az éppen vásárolt termékeket – is illusztrálhatod, színesítve a személyes internetes fiókodat (profilodat).

Ezután kérd meg barátaidat és családodat, hogy segítsenek vállalásodban, és a verseny honlapján is támogassanak. Lehetsz pusztán támogató is. Tekintsd meg a fogadalmat tett résztvevők közösségét, és ha találsz valakit, akit ezáltal is támogatni szeretnél, szavazz rá. Vedd rá minél több barátodat, ismerősödet, hogy csatlakozzanak! Ha sokan akcióba lépünk, nagyobb hatást érhetünk el a klímaváltozás megelőzésében!

Mind a résztvevők, mind a támogatók – ha elmúltak tizennyolc évesek – utazást nyerhetnek egy nemzetközi környezetvédelmi táborba, ahol szert tehetnek a környezetvédelemmel kapcsolatos tudásra és tapasztalatokra, valamint kipróbálhatják magukat lényeges környezetvédelmi ügyek megoldásában. A tizennyolc év alattiak tárgyjutalomban részesülhetnek.

Nagyon sok egyszerű módja van a környezetvédelemnek, a klímaváltozás elleni küzdelemnek. Alább a fent említett honlap ötleteiből szemezgetünk.

Csavard lejjebb! Fűtési és elektromos energiát spórolni egyszerű, ráadásul pénzt is megtakarítasz vele. Gondoskodj róla, hogy a fűtés ne legyen túl melegre állítva, és az ablakok zárva legyenek. Nyáron kapcsold ki a légkondit, ha nincs rá szükség. Mindig ügyelj a háztartási gépeid megfelelő beállítására – ha a hűtődet a leghidegebb fokozatra állítod, nemcsak több energiát fogyaszt, de az ételeid sem maradnak sokáig frissek, mert megfagyhatnak és megromolhatnak.

Kapcsold ki! Mindig kapcsolod le a villanyt, amikor épp nincs szükséged rá! Ezzel energiát takarítasz meg, és kevesebb lesz a villanyszámlád is. Ha nem használod, húzd ki a mobiltelefonod töltőjét. Úgy is energiát takaríthatsz meg, ha nem hagyod a készülékeidet készenléti állapotban. (Egy tévé, amely napi 3 órát van bekapcsolva, és a fennmaradó 21 órában készenléti állapotban van, energiája 40%-át készenléti állapotban használja fel.)

Hasznosítsd újra! Ne termelj annyi hulladékot! Gondolkozz, mielőtt eldobnál valamit! Olyan termékeket vásárolj, amelyeken kevesebb csomagolás van, és kisebb a környezetre gyakorolt hatásuk! Indulj vászontáskával bevásárolni. Hulladékod mennyiségét könnyen csökkentheted, az újrahasznosítással pedig megspórolhatod az új termékek előállítására fordított energiát.

Sétálj! A séta nemcsak a te egészségednek, hanem a környezetnek is jót tesz. A biciklizés is igen egyszerű módja az energiamegtakarításnak. Autózás helyett menj el a barátaiddal biciklizni – ez a környezetvédelem szórakoztató és hatékony módja. Ha hosszabb utat kell megtenned, és nem mehetsz gyalog vagy biciklivel, a tömegközlekedés az autózás remek alternatívája.

Freestyle. Kreatív vagy? Bármit csinálhatsz, ami segíti az éghajlatvédelmet. Ismertesd meg a világgal a föld megmentését szolgáló új ötleteidet, és szerezz minél több támogatót, akik követik példádat!

JCsCs

Evangélikus Élet 73.évf. 32.szám 2008.08.10.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek