Itt vagyunk: Főoldal Ararát rovat Kultúra / Jeles napok Zöld vadművelet

Zöld vadművelet

Néhány tucatnyi „gerilla” kezdett akcióba a 2007. június 5-ét megelőző éjszakán Budapesten, Debrecenben, Miskolcon és Nyíregyházán, hogy a környezetvédelmi világnapra virradóra megszépítsenek néhány közterületet. A Zöld vadművelet elnevezésű program annyira sikeres volt, hogy idén már másfél hónapot szántak a megvalósítására.

A kertészkommandók az éj leple alatt dolgoznak, kitakarítják a környezetüket, és meghökkentő helyekre virágokat, zöld növényeket ültetnek. Azoknak, akik csatlakozni szerettek volna a csapathoz, átgondolt, gondosan előkészített „kertészeti haditervet” kellett készíteniük és jelentkezniük a www.zoldvadmuvelet.hu oldalon. A tevékenység jogi értelemben – paradox módon – rongálásnak minősül, ám az esetek nagy részében a hatóságok jól reagáltak, és eddig még egyetlen esetben sem büntették meg a fiatalokat.

A Hegyalja fesztivál által kezdeményezett környezetszépítő akció célja a figyelemfelhívás, hiszen általában kisebb területekről van szó, amelyeken az elhelyezett növények nem minden esetben maradnak ott tartósan. Bár volt már rá példa, hogy az önkormányzat a továbbiakban vállalta a növények gondozását.

A szervezők a meghökkentő helyekkel (buszmegálló teteje, betonkerítés) szeretnék elgondolkodásra késztetni a járókelőket; felhívni a figyelmüket környezetük megóvásának fontosságára, sőt biztatni őket, hogy próbálják meg maguk is – akár apró dolgokkal – kellemesebbé tenni azt.

Az ültetést fényképezéssel vagy filmezéssel dokumentálni kellett, majd fel kellett tölteni a már említett honlapra. A legérdekesebb akciókat jutalomban részesítették.

Remélhetőleg a kezdeményezés jövőre tovább folytatódik, ám addig sem kell várnunk környezetünk szépítésével…

Összeállította: JCsCs

Evangélikus Élet 73.évf. 26.szám 2008.06.15.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek