Itt vagyunk: Főoldal Ararát rovat Ökológia „A közlekedés erkölcsi kérdés”

„A közlekedés erkölcsi kérdés”

Az alábbi írás kapcsán talán azt gondolhatnánk: ilyen is csak Amerikában fordulhat elő… Pedig már a mi kontinensünkön is több éve működik az Európai Keresztény Környezetvédelmi Hálózat, melyet 24 európai ország képviselői hoztak létre 1988 októberében a csehországi Vilemovban azzal a céllal, hogy erősítsék az egyházak ökológiai elkötelezettségét, és közösen lépjenek fel a nemzeti és felekezeti határokon túlmutató környezeti kérdésekben. Az itt következő cikkre Kovács Mária hívta fel a figyelmünket, és ő küldte el azt – rövidített változatban – rovatunkba.

A fenti jelszóval indított új akciót az Egyesült Államokban 1994-ben alakult Evangélikus Környezetvédelmi Hálózat, amely 1996-ban egy egymillió dolláros kampányt vitt sikerre. Ebben „Noé bárkájá”-nak neveztek el egy, a republikánusok által meghiúsítani kívánt törvényt, melyet a veszélyeztetett fajok védelméről hoztak.

Miután 2002-ben a környezetvédő szervezetekkel közösen sikertelenül lobbiztak a kongresszusnál az üzemanyagadó növelésének érdekében, a közvélemény befolyásolása mellett döntöttek: sajtókonferenciákon, üzemanyag-hatékonyságról szóló templomi példabeszédeken és hibrid meghajtású villanyautó-bemutatókon keresztül próbálják meggyőzni az embereket. Egyúttal 100 000 zsidó és keresztény gyülekezetnek és zsinagógának küldtek el felvilágosító anyagot, és 50 000 e-mailt juttattak el a templomba járókhoz. A kampányban televíziós reklámfilmeket és autóra ragasztható matricákat is felhasználnak, de egyéni fogadalmakat is aláírhatnak azok, akik honlapjukra látogatnak. Ezeket az elhatározásokat alapvető krisztusi tanításokkal támasztják alá. „Ha egy emberek millióit veszélyeztető közlekedési eszközt választunk, vétünk Krisztus alapvető tanításai, a »Szeresd felebarátodat, mint magadat! (Mk 12,31)« és az »Amint szeretnétek, hogy az emberek veletek bánjanak, ti is úgy bánjatok velük (Lk 6,31)« erkölcsi elvei ellen.” „Mivel feltámadott Jézus Urunk irányít mindennapi döntéseimben, hiszem, hogy azt akarja: olyan közlekedési eszközzel utazzak, amely minél kevésbé szennyezi a környezetet, és csökkenti a benzinfelhasználást.” Az aláírók vállalják, hogy többet gyalogolnak, kerékpároznak, használják a tömegközlekedést, és a legtakarékosabb, legkevésbé szennyező autómodellt veszik meg.

A hálózat honlapjáról letölthető egy részletes tanulmány is, mely azt elemzi, milyen alapot nyújt az Újszövetség a környezetbarát közlekedéshez. Ahogyan a zöldszervezetek hivatkoznak az államközi egyezmények, jogszabályok paragrafusaira, úgy utalnak a környezetvédelmi hálózat tagjai a bibliai igazságokra, amikor az egészség, a világbéke és a nemzetbiztonság, a globális felmelegedés és a közlekedésbiztonság kérdéseit veszik sorra. Természetesen a Biblia nem az autókról és autóbuszokról szól, de alapvető értékei segítségünkre lehetnek abban, hogy a jézusi életforma kritériumait megvalósíthassuk ebben a modern világban.

Az érdeklődők további információkra lelhetnek az angol nyelvű www. whatwouldjesusdrive.org/ honlapon.

(Tóth András cikke alapján, mely a Lélegzet című környezetvédő folyóirat 2003. januári számában jelent meg.)

Evangélikus Élet 68.évf. 12.szám 2003.03.23.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek