Itt vagyunk: Főoldal Ararát rovat Ökológia Tiltott szerek

Tiltott szerek

Ruhásszekrényből kirajzó molyok, konyhakövön menetelő hangyák, kellemes nyári estéket megzavaró szúnyogok – bizonyára mindnyájunk számára ismerős jelenségek. A hívatlan vendégek a kellemetlenségen túl olykor komoly károkat is okozhatnak. Ilyenkor először talán még mindig a polcra nyúlunk a régi, bevált szerért, s csak később jut eszünkbe, hogy esetleg – már nagyanyáink által is használt – környezet- és egészségkímélőbb megoldást keressünk.

Néhány hete hatóságilag is szűkült a felhasználható vegyi készítmények választéka. 2008. augusztus 22-étõl ugyanis tilos harminchétféle, háztartási rovarirtásra használt készítmény forgalmazása a hazai boltokban. Ennek oka, hogy az Európai Unió biocid-felülvizsgálati programjában tiltólistára került néhány veszélyes, egészségre káros hatóanyag, mint a klórpirifosz, a metomil, az alletrin és az S-bioalletrin. (A szerek hatóanyaga a dobozon olvasható, így mi magunk is könnyen kiszűrhetjük őket.) A már a háztartásokba került szerek felhasználása a szavatossági idejük lejártáig még engedélyezett.

Ennek ellenére a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársai a határidő lejárta előtt egy héttel azt tapasztalták, hogy ezek a szerek bizony még ott sorakoztak a boltokban. A civil egyesületek arra buzdítanak, hogy hívjuk fel erre a boltvezetők figyelmét, és azt is kérik, hogy a háztartásokban se használjuk már fel ezeket a termékeket.

A rovarirtásra használt biocidok funkciójuknál fogva mérgek, használatuk több veszélyt is rejthet magában. A felsorolt hatóanyagok között volt, amit a mezőgazdaságban már korábban betiltottak, mert felmerült, hogy rákkeltő, idegméreg, és károsíthatja a hormonrendszert.

Fontos és olykor elkerülhetetlen a kártevők elleni védekezés, ám nincs szükség elavult, káros szerekre, mikor léteznek sokkal kevésbé veszélyes lehetőségek is. Ezért ha rovarirtó szer vásárlása mellett döntünk, tájékozódjunk a veszélyes hatóanyagokról, ellenőrizzük a kiválasztott terméket! A legjobb pedig, ha otthonunkban minimálisra csökkentjük vagy teljesen mellőzük e szerek használatát. A természetes védekezési módok nem károsítják egészségünket, és többnyire a pénztárcánkat is kímélik. Íme néhány ötlet a rovarok távol tartására:

Repülő rovarok esetében legkézenfekvőbb a szúnyogháló használata. Ha a legyek már bejutottak a lakásba, próbáljunk meg kereszthuzatot csinálni, ekkor a légáramlat segíthet nekik a kijutásban. Egyes fűszernövények is megoldást nyújthatnak a legyek, szúnyogok ellen. Termesszünk bazsalikomot kis cserépben az ablakpárkányon, helyezzünk el egy-egy friss csomót szintén bazsalikomból, levendulából, varádicskóróból, diófa leveléből a lakás különböző pontjain, vagy párologtassunk kis tálkákban bazsalikom-, citrom-, illetve babérolajat! A barátcserje és a paradicsom szintén szúnyogriasztó hatású; a kertészetekben balkonládába ültethető növény is kapható.

Hangyák ellen hatásos lehet, ha fokhagymát helyezünk a hangyaboly bejáratához, illetve a vonulás útjába; vöröshangyák esetében használjunk inkább zsályát. Próbálkozhatunk sütőporral vagy szódabikarbónával is – szórjunk belőle a kis résekbe, lyukakba! Ezek után kétszer is meggondolják majd, hogy szeretnének- e nálunk vendégeskedni.

A darazsak főként kisgyermekes családoknál, illetve a csípésre allergiásak esetében jelenthetnek nagyobb gondot. Távol tartásuk céljából hatásos, ha ecettel mossuk át az ablakkeretet, a küszöböt. Készíthetünk csapdát is cukor, sör és ecet keverékéből.

A ruhamolyok ellen talán a legismertebb módszer levendulacsokor elhelyezése a ruhák közé, a szekrénybe. A megfelelő hatás eléréséhez folyamatosan cserélni, frissíteni kell a növényeket.

Kertünkben a kártevők távol tartására az egyik legkíméletesebb módszer különböző növények társítása, együtt termesztése. Csigák ellen hatásos, ha mustárt vagy hagymát, levéltetvek ellen, ha koriandert, borsikafüvet vagy fokhagymát ültetünk a termeszteni kívánt növény mellé. A káposztalepkék kerülik például a kaprot, a rozmaringot és a mentát; a földbolha nem kedveli az ürmöt, a borsmentát, és még a lisztharmat ellen is próbálkozhatunk fokhagyma fák alá, tövek közé ültetésével. A felsorolt példákon kívül még számos kombinációt alkalmazhatunk, mindenképpen ajánlott azonban körbevenni a kerítésünket egy fűszernövényekből álló „pótkerítéssel”.

A betiltott szerekről és további kérdéses hatóanyagokról részletes felsorolás a http://tudatosvasarlo.hu/cikkek/84 oldalon olvasható.

Összeállította: JCsCs

Evangélikus Élet 73. évf. 37.szám 2008.09.14.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek