Itt vagyunk: Főoldal Ararát rovat Ifjúság

Ifjúság

Összefoglalók a munkacsoport Szélrózsa ifjúsági találkozóján végzett tevékenységéről valamint az evangélikus környezetvédelmi táborról.

Article Szélrózsa-liget (Beszámoló a kőszegi találkozóról)
Két éve Szélrózsa-liget néven debütált néhány evangélikus fiatal kezdeményezése annak érdekében, hogy a legnagyobb magyar evangélikus ifjúsági találkozón a környezetvédelem, az ökológiai szellemben való gondolkodás is méltó helyet kapjon. Idén Kőszegen a kevésbé hangzatos elnevezésű ökosátor képviselte ezt a célt – sokkal lelkesebb és népesebb csapattal, mint eddig bármikor.
Article Liget-beharangozó - A Szélrózsa környezetvédelmi programjai
Két év után az idei, július 16–20. között Kőszegen megrendezendő Szélrózsa találkozón is ellátogathatnak az érdeklődők a Liget elnevezésű környezetvédelmi sátorba. Kodácsy-Simon Eszter – akinek vezetésével hónapok óta folyik az előkészítő munka – időközben megosztotta a szervezés feladatait Grendorf Péterrel, aki a következő tanévben hatodévesként folytatja teológiai tanulmányait. Az alábbiakban vele beszélgettünk. - Jerabek-Cserepes Csilla interjúja
Article Innál velünk egy jó feketét?
Talán mondhatjuk, hogy a múlt héten lezajlott evangélikus ifjúsági találkozón a környezetvédelem ügyét fölvállaló Szélrózsa-liget egyik legnépszerűbb tevékenysége a kávéfőzés volt. Az utolsó pillanatokban előkészített program nem várt sikert aratott… (Beszámoló a 2006-ban Szolnokon rendezett találkozóról)
Article Zöld sziget a Tiszaligetben
Újszerű kezdeményezés volt, és sikeresnek bizonyult egy zöld sziget, pontosabban „ökoliget” kialakítása a tábor egyik legfrekventáltabb helyén. A cél egyértelmű volt: felhívni a természet, a teremtett világ védelmének fontosságára a témára fogékony tízen- és huszonéves korosztály figyelmét. - Szegfű Katalin írása
Article Szélrózsa-liget (Beharangozó a szolnoki találkozóra)
A hamarosan kezdődő VI. Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozó mottója Ézsaiás könyvének egyik üzenete: „Tenyerembe véstelek…” (Ézs 49,16)
Article Táborbeharangozó
„Kedves Barátom! Szeretettel hívlak az idei evangélikus természetvédő táborba, ha már voltál a korábbi években, és lenyűgözött a természet közelsége; ha még nem voltál, és szereted a természetet; ha szeretsz játszani, kirándulni; ha szereted a nyüzsgést, ha szereted a csendet; ha érdekelnek a teremtett világ titkai, melyek körülvesznek mindannyiunkat; ha szeretnél találkozni hasonló gondolkodású fiatalokkal; ha szereted a meglepetéseket, és ha nem szereted a meglepetéseket!” – e szavakkal ajánlja minden érdeklődő fiatal figyelmébe az immár hagyományosnak számító evangélikus természetvédő tábort Benkovics Sándor. A tábor idei szervezőjét a program részleteiről kérdeztük. - Jerabek-Cserepes Csilla interjúja
Article Evangélikus fiatalok madárlesen
„Van egy evangélikus tábor, ahol odafigyelünk egy törött szárnyú gólyára, ahol lebilincselő beszámolót hallgathatunk a farkasok megfigyeléséről, ahol együtt sírunk a mérgezett Tiszáért; összeállítjuk ökológiai lábnyomunkat, és elcsodálkozunk azon, hogy mennyi felesleges energiát használunk. Van egy tábor, ahol megismerjük hazánk nemzeti parkjait, túrázunk barlangban és hegyeken, fürdőzünk tavakban és strandokon. Egy tábor, ahol az áhítatok oltára egy hegy vagy egy erdő vagy éppen a Hortobágy horizontja. Van egy tábor, ahol csendben figyelünk a természet hangjaira, és emlékezetünkbe raktározzuk a kövek és a növények formáit, de a csendet gyakran játékos vetélkedők és kreatív csoportmunkák zsibongása töri meg. Van egy tábor, ahol Isten igéjében ott lüktet az a felelősség, amellyel ránk bízta teremtett világunk ápolását.” A www.termeszettabor.hu honlapon olvastam a IV. evangélikus természetvédő ifjúsági táborról, amely idén a Fertő–Hanság Nemzeti Parkba látogatott el. Erről a hétről kérdeztem Kodácsy-Simon Esztert, az Evangélikus Hittudományi Egyetem doktoranduszát, a tábor szervezőjét. - Horváth-Hegyi Olivér interjúja.
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek