Itt vagyunk: Főoldal Ararát rovat Ifjúság Zöld sziget a Tiszaligetben

Zöld sziget a Tiszaligetben

Újszerű kezdeményezés volt, és sikeresnek bizonyult egy zöld sziget, pontosabban „ökoliget” kialakítása a tábor egyik legfrekventáltabb helyén. A cél egyértelmű volt: felhívni a természet, a teremtett világ védelmének fontosságára a témára fogékony tízen- és huszonéves korosztály figyelmét. - Szegfű Katalin írása

A Szélrózsa-ligetet feltételezések szerint minden második táborlakó felkereste, ha másért nem, egy csésze – méltányos kereskedelemből származó – kávé megkóstolása végett. (Erről jelen lapszámunkban az Ararát című ökológiai rovatban olvashatnak. – A szerk.)

A szervezők célja az volt – árulta el az Evangélikus Életnek Kodácsy-Simon Eszter –, hogy őszintén beszéljenek a fiatalok előtt a teremtéssel kapcsolatos kérdésekről. Hogy éreztessék: az élhető világ fenntartásában, az ismeretterjesztésben az egyháznak szerepe, az egyes személyeknek, így a keresztényeknek pedig felelősségük van.

Attól függően, hogy ki-ki mennyi időt szánt az ökoligetre, eldönthette, hogy elolvassa-e az ismeretterjesztő plakátokat, vagy megtekint-e néhány saját készítésű kisfilmet a természetről, a világról, benne az emberekről; esetleg elhelyezkedik-e a meditációs vagy az olvasósarokban némi szakirodalom kíséretében. Aki végigment az életmód-labirintuson, hasznos tanácsokkal lett gazdagabb.

A táborban szelektív hulladékgyűjtő szigeteket alakított ki egy szolnoki szemétszállító vállalkozás, és mivel nagyon örültek annak, hogy egy egyház kereste meg őket ezzel az ötlettel, díjmentesen biztosították a szolgáltatást a tiszaligeti üdülőközpontban, ahol egyébként nincs szelektív hulladékgyűjtés.

A Szélrózsa-liget segítői a tábor számos pontján helyeztek el a természetvédelemmel, a teremtett világ értékeivel kapcsolatos idézeteket. Ezek közül néhány mosolyt csalt az olvasók arcára, mások a felelősségérzetet voltak hivatva erősíteni. Kodácsy-Simon Eszter szerint a Szélrózsa törzsközösségéhez tartozó korosztályban erős a tenni akarás, ehhez kívántak útmutatást adni olyan elvihető (természetesen újrapapírra, azaz újrahasznosított papírra nyomott) szóróanyagokkal, amelyek egyebek mellett azt írták le, hogy mit tehet egy gyülekezet a teremtett világért.

Előadónak a téma iránt elkötelezett személyeket hívtak meg. A fogyasztói társadalom és a kereszténység kapcsolatáról élénk beszélgetést folytattak a résztvevők Jávor Benedekkel, a Védegylet szóvivőjével és Csanády András Richárd minisztériumi főtanácsadóval. Előadás szólt a környezettudatosság és a vallások kapcsolatáról, valamint a Tisza mentén megvalósítható ökológiai felelősségvállalásról.

Igen sikeresnek bizonyult az ökológiai játszóház, ahol többek között ószövetségi történetekben vagy Jézus példázataiban szereplő növényeket és állatokat lehetett közelebbről megismerni.

Szegfű Katalin

Evangélikus Élet 71.évf. 31.szám 2006.07.30.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek