Itt vagyunk: Főoldal Aktuális

Aktuális

Jelentkezés az ökogyülekezeti cím elnyerésére 2013-ban

Jelentkezés az ökogyülekezeti cím elnyerésére 2013-ban

Az ökogyülekezeti címre olyan gyülekezetek, egyházi közösségek, és intézmények jelentkezhetnek, akik önkéntes működésükkel, szemléletükkel aktívan tesznek a teremtett világ megóvásáért. Jelentkezni a www.okogyulekezet.hu honlapon található űrlap kitöltésével lehet. Jelentkezési határidő: szeptember 1. A címek kihirdetése: a 2013. szeptember 29. és október 6. között rendezett Teremtés hete ünnep keretein belül lesz.

Bővebben…

Teremtésvédelmi tanulmányút Skóciában

Teremtésvédelmi tanulmányút Skóciában

2013 májusában zajlott az első Országos Teremtésvédelmi Verseny, amelynek fődíja egy skóciai tanulmányút volt. Az utazást az MRE Ökogyülekezeti Program szervezésében, a Magyarországi Református Egyház, a szállást és ellátást pedig a skót testvéregyház ajánlotta fel. A Döntőbe jutott öt csapat közül a Fasori Evangélikus Gimnázium csapata nyert, a Környezetvédelem és Biblia című teremtésvédelmi akciójával. Az alábbiakban a tanulmányút beszámolóját olvashatják. Szöveg: Szűcs Boglárka Fotók: Sólyom Noel és Szűcs Boglárka

Bővebben…

A teremtés 23. ünnepe a Jézus Testvérei Ökumenikus Diakóniai Rend szervezésében

A Jézus Testvérei Ökumenikus Diakóniai Rend, valamint a Missziói és Környezetügyi Központ 2013. május 17-én 14:30-19:30, valamint május 18-án 9:30-13:30 között rendezi a környezetvédelmi világnap alkalmából a teremtés 23. ünnepét. Az idei év témája: Az etika- valamint a hit- és erkölcstan oktatása különös figyelemmel a környezetvédelem és teremtésgondozás kérdéseire. Az előadók között szerepel többek között: dr. Szűcs Ferenc, professzor, református lelkész és dr. Fábri György, egyetemi docens, északi kerületi felügyelő.

Bővebben…

Országos teremtésvédelmi verseny - Felhívás!

Ha 16-18 év közötti középiskolás vagy, és úgy gondolod, hogy van egy jó egy ötleted, amellyel szebbé és jobbá teheted a környezetedet, ennek megvalósításához lelkes barátokat is találsz, kész vagy összemérni és bővíteni a tudásodat, ráadásul szeretsz világot látni, akkor itt az alkalom, hogy jelentkezz a Magyarországi Református Egyház Ökogyülekezetek Tanácsa és a Magyarországi Evangélikus Egyház Ararát Munkacsoportja által közösen meghirdetett országos teremtésvédelmi versenyre. A verseny célja: a keresztyén hit és a környezettudatos felelősségvállalás összekapcsolása a keresztyén fiatalok gondolkodásmódjában és annak átültetése a gyakorlatba. Részletek a Pályázatok menüpont alatt!!!

Bővebben…

Líceumi diák az Év Ifjú Természetfotósa

Líceumi diák az Év Ifjú Természetfotósa

2012. november 6-án a Magyar Természettudományi Múzeumban (MTTM) idén huszadik alkalommal osztották ki a naturArt – Magyar természetfotósok Szövetsége által meghirdetett pályázat díjait. Az Év Ifjú Természetfotósa kategóriában az elismerést Kurucz Ádám, a soproni evangélikus Líceum diákja kapta, aki emellett egyben elnyerte a TermészetBúvár Magazin különdíját is, egy barna rétihéját ábrázoló, Parázsló szemek című alkotásával. A verseny legjobbnak ítélt alkotásaiból nyílt kiállítás 2012. december 31-éig látogatható MTTM-ben. Az elismerésről Kurucz Ádámot kérdeztük. Szöveg: JCsCs Képek: Kurucz Ádám

Bővebben…

Krisztus szolgálata a teremtésben

A Teremtés XXII. ünnepe, közös konferencia az IEF-el (Nemzetközi Ökumenikus Társaság)

Bővebben…

Környezetvédelmi Világnap - A teremtés 21. ünnepe

A Jézus Testvérei Ökumenikus Diakóniai Rend 21. ünnepe - Az idei konferencia címe: Az önként vállalt csend.

Bővebben…

A Környezetvédelmi Világnap – a Teremtés 21. Ünnepe

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége, az 1972 évi Stockholm-i világkonferencián Környezetvédelmi Világnap bevezetését kezdeményezte. A nemzeti egység kifejezésére e javaslatot, más szervezetekkel együtt, az összetartozás hangsúlyozására is, mi magunk is elfogadtuk és érdemi környezeti tartalommal töltöttük ki. A civil, polgári tevékenységhez kapcsolódó szervezetünk, a Jézus Testvérei Ökumenikus Diakóniai Rend, a maga keresztyén-keresztény értékrendjével ezen ENSZ ünnep megszentelését, a Teremtési összefüggések bemutatásával együtt tartja szolgálati tevékenységének. Folyamatos munkánk nyomán ez évben elérkeztünk a 21. évfordulóhoz. Szöveg:Prof. Széchey Béla

Bővebben…

Globális generáció

Meghívó a Bocs Alapítvány őszi műhelymunkáira

Bővebben…

Nyilatkozat a környezeti igazságosságról és az ökológiai adósságról

Nyilatkozat a környezeti igazságosságról és az ökológiai adósságról

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) szeptember 2-án tette közzé nyilatkozatát a környezeti igazságosság kérdéséről. Az új dokumentum jól illeszkedik abba a folyamatba, amelynek keretében az EVT fokozatosan egyre nagyobb teret szentel a környezeti és globalizációs problémáknak. Az új dokumentum annak az érzékenységnek is a jele, amellyel az EVT a környezeti és társadalomtudományok legfrissebb fejleményei felé fordul, vallásos keretbe ágyazva és új tartalommal töltve meg ezeket az eredményeket – többek között a környezeti igazságosság és az ökológiai adósság itthon még nem közkeletű koncepcióit. Tekintve, hogy az elmúlt években a hazai egyházak is fokozódó figyelemmel fordulnak a környezeti problémák felé, érdemes megismernünk.

Bővebben…

Előadássorozat indul a teremtésvédelemről

2008 nyarán indultak meg a „'Minden általa és érte teremtetett' (Kol 1,16) - Felelősségünk a teremtett világért" című katolikus püspökkari körlevél és a kereszténység és környezet kapcsolatát több szempontból körüljáró három kötetes kiadvány - a „Hogy művelje és őrizze meg" munkálatai, amelyekben számos egyházi és világi keresztény szakember és munkatárs vett részt.

Bővebben…

Ünnepeljük együtt a teremtés hetét!

Ünnepeljük együtt a teremtés hetét!

A napokban megjelent az Ararát munkacsoport által készített segédanyag az őszre meghirdetett "Teremtés Hete" ünnepkörhöz, A hét nap csodája címmel. Az elkészült gyűjteményt a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa adta ki, és vállalta, hogy eljuttatja tagegyházai gyülekezeteinek és intézményeinek. A füzet teljes terjedelemben letölthető itt a honlapon a Teremtés ünnepe, illetve az Ötlettár linkek alatt.

Bővebben…

A plakátpályázat eredményei

Megszülettek a május 15-én lezárult pályázat eredményei. A pályázatra az ország számos egyházi iskolájából összesen 127 pályamű érkezett. A művekből a tervek szerint a szeptemberi teremtés ünnepéhez kapcsolódóan kiállítást rendezünk. A részletekről később adunk tájékoztatást. A nyertes képek hamarosan megtekinthetők lesznek.

Bővebben…

Szeretethíd, amely a teremtés ünnepéhez is kapcsolódik

Mozdulj, segíts, szeress! A Magyar Református Szeretetszolgálat országos segítségnyújtó akcióra hív mindenkit október 3-án, hogy közösen munkálkodva tehessük szebbé környezetünket és embertársaink életét. További információ és jelentkezés: www.jobbadni.hu szeretethid@zsinatiiroda.hu 30/678-7355

Bővebben…

Hírek

Tudósítás az elmúlt napok, hetek teremtésvédelmi eseményeiről.

Bővebben…

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2019. szeptember »
szeptember
HKSzeCsPSzoV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?