Itt vagyunk: Főoldal Aktuális Hírek A Föld Órája 2009

A Föld Órája 2009

Idén egyházunk is csatlakozott a Föld Órája elnevezésű akcióhoz, amely a WWF kezdeményezésére 2007-ben indult Sydney-ből, és 2009-re a világ legnagyobb klímavédelmi eseményévé nőtte ki magát.

Március 28-án este fél kilenckor a WWF klímaváltozás elleni akcióján, a Föld Óráján Budapesten kívül több megyeszékhely, így Győr, Eger, Tatabánya és Székesfehérvár fényei is elalszanak. A világméretű akcióhoz idén csatlakozott a Magyarországi Evangélikus Egyház is, regisztráltunk a www.earthhour.org weboldalon. Szeretnénk, ha ezen a napon gyülekezeti tagjaink is lekapcsolnák otthonukban egy órára a világítást, ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy a keresztény emberek mennyire fontosnak tartják a környezetvédelmet és a teremtés védelmét.

„Egy lámpa lekapcsolásának momentuma apró cselekedet – de épp ezért fontos. A teremtéstudatos életmód felé vezető utat apró lépésekkel lehet elkezdeni, s egy ilyen alkalom, mint a Föld Órája, ahol a sok apró cselekedetnek látványos eredménye van, jó motivációval szolgálhat további ötletek megvalósításához is – hangsúlyozta Kodácsy-Simon Eszter, egyházunk teremtésvédelmi munkacsoportjának koordinátora. – A Föld Órájában való részvétel nem csupán a Föld energiaforrásai számára jelenthet pillanatnyi lélegzetvételt, de saját magunk is megpihenhetünk egy nyugodt, csendes este során.”

Az idei Föld Órája akcióra világszerte eddig közel ezer város csatlakozott. Elsötétül Párizs, a fény városa, Sydney, Rio de Janeiro, London, Peking, Róma, Moszkva, Los Angeles, Hong Kong, Dubai, Buenos Aires, Toronto, Sydney, Mexikóváros, Isztambul, Las Vegas, Brüsszel, Fokváros és Helsinki is.

„A Föld Órája üzenete a világ minden tájáról összehozza az embereket. Aucklandtől Hawaii-ig, Fokvárostól Szentpétervárig mindenki egyként a világítás lekapcsolásával szavaz a klímaváltozás ellen” – magyarázta Andy Ridley, a Föld Órája igazgatója.
Magyarországon többek között elsötétül a siófoki víztorony, a zsámbéki romtemplom, Csömör, Nagykálló, Sándorfalva, Villány, Herceghalom, Pilis, de a Fővárosi Állat- és Növénykert is, sőt regisztrált a Magyar Csillagászati Szövetség és lekapcsolja a kivilágítást a Le Meridien Budapest Hotel is.

„Reméljük, hogy egyre több magánszemély is regisztrál a Föld Órája akcióra. Minden ember, szervezet és település részvétele számít, hiszen csak közös összefogással tudjuk megmutatni, hogy igenis tehetünk az éghajlatváltozás csökkentése érdekében” – mondta Csáki Roland, a WWF Magyarország kommunikációs igazgatója.
„2009. különösen fontos év a klímaváltozás szempontjából, hiszen a Kiotói Egyezmény most kerül hatályon kívülre. A világ vezetői idén decemberben ülnek össze az ENSZ Éghajlat-változási Konferenciáján, Koppenhágában, hogy új megállapodást hozzanak létre. A Föld Órája akcióval mindenki részt vehet abban, hogy felhívjuk a figyelmet a klímaváltozás fontosságára, és befolyásolhassuk a döntéshozókat” – tette hozzá Csáki Roland.

A magánszemélyek is regisztrálhatnak a http://www.earthhour.org weboldalon a Föld Órájára.
Sok híresség és közszereplő is vállalta az akcióban való részvételt, többek között a Nobel-békedíjas Desmond Tutu érsek, és az Oscar-díjas színésznő, Cate Blanchet is. A Barack Obama választási kampányához plakátokat készítő Shepard Fairey grafikus pedig művészi munkájával járult hozzá a Föld Órája akcióhoz.


 

Forrás: http://www.evangelikus.hu
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2019. augusztus »
augusztus
HKSzeCsPSzoV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?