Itt vagyunk: Főoldal Aktuális Hírek Összefogásra van szükség

Összefogásra van szükség

2009. március 30-án a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Székházában a Környezettudományi Elnöki Bizottság nyilvános ülést rendezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia „Felelősségünk a teremtett világért” című körlevelének bemutatására és értékelésére, kifejezetten fókuszálva a környezetvédelemmel valamint az éghajlatváltozással foglalkozó részekre és az ehhez kapcsolódó erkölcsi, etikai vonatkozásokra. - Jerabek-Cserepes Csilla írása

Pálinkás József, az Akadémia elnöke megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy ugyanaz a tudás szükséges a környező világ egyensúlyának helyreállításához, amely egyben hozzájárult annak felbomlásához is. A tudás azonban önmagában nem elég, mert hit és erkölcsi viszonyulás is szükséges ahhoz, hogy a környezetvédelem mindennapi életünk részévé váljon, és ebben az egyháznak is fontos szerepe van.

A körlevelet ketten mutatták be. Harsányi Pál Ottó OFM erkölcsteológus, egyetemi adjunktus a környezeti krízis okait, folyamatát tárta fel, továbbá részletes filozófiai reflexiót adva a keresztény környezetetika alappilléreit, valamint az egyház szerepvállalásának lehetőségeit vázolta fel.

Baritz Sarolta Laura OP teológus, közgazdász a gazdaság felől közelítette meg a témát. A kétdimenziós, szolgáló gazdaság modelljének bemutatásával hangsúlyozta, hogy gondolkodásbeli és etikai paradigmaváltás szükséges a jó világrend kiteljesedéséhez.

A körlevél egyes részeinek bemutatása után elsőként Erdő Péter bíboros – aki egyben az MTA levelező tagja is – szólt hozzá az elhangzottakhoz. Mint a helyszín is mutatja, valóban széles összefogásra van szükség – hívta fel a figyelmet. A bíboros elmondta, hogy bár valakiben maga a téma felvetése is bizalmatlanságot ébreszt, összességében mégis van rá igény, hogy erről beszéljenek az egyházon belül is. A körlevél nem „megrendelésre” született, hanem valódi mondanivalót közvetít a hívek felé.

A Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanács nevében Schmuck Erzsébet röviden bemutatta a szervezet működését – melynek két egyházi személy is tagja –, és megkereste a közös pontokat a Tanács állásfoglalása valamint a körlevél között. Ilyenek például a szemléletváltás, az értékrend vagy az erkölcsi romlás.

Csépe Valéria agykutató, pszichológus, az MTA főtitkárhelyettese, a Közoktatási Elnöki Bizottság vezetője szerint habár nagyon sok ismeretünk van már, még sincs helyén a környezettudatos gondolkodás a mindennapi életünkben. A gyermekek számára fontos a modellkövetés, ebben elsősorban a családnak, a szülőknek, ezen kívül az iskolának, a tanítóknak és a tágabb felnőtt környezetnek jut meghatározó szerepe. Az attitűdváltáshoz általában egy generáció szükséges. De jelen helyzetben vajon van-e erre ennyi idő? Ebben a kérdésben nem hagyhatjuk figyelmen kívül a tudomány felelősségégét sem.

Kerekes Sándor közgazdász, az Országos Környezetvédelmi Tanács elnöke részletesen felvázolta a fenntartható társadalmi-ökológiai rendszer jellemzőit. Hangsúlyozta, hogy a verseny helyett végre az együttműködést kellene előtérbe helyeznünk, melyhez elengedhetetlen a regionalizmus szemlélete. Az olykor cinikus ám optimista hangvételű hozzászólása végül azt sugallta: van remény! Hiszen egy bolti vásárlás is lehet választás, elköteleződés egy fenntartható élet felé...

Halm Tamás, a Gazdasági és Szociális Tanács főtitkára szintén közgazdászként szólt a témához. A Tanács elkészítette „Válság és hazaszeretet” című tanulmányát, melyben olyan dolgokra hívják fel a figyelmet mint a tudatos fogyasztás, illetve a fogyasztás visszafogása, a belföldi turizmus előtérbe helyezése, vagy a magyar termék vásárlása. Hozzászólását Pál apostol szavaira hivatkozva kezdte és Széchenyi Hitel című művének részletével zárta.

Végezetül Szarka László a Földév Nemzetközi Bizottságának titkára egy érdekes összehasonlítást végzett a katolikus körlevél, a Földév dokumentuma és az EU Fenntartható Fejlődés Stratégiája között. (A 2007-2009 közötti időszak világszerte a Föld éve. Hazai szinten 12 fontos témakörben készült részletes tanulmány a Föld állapotát illetően, tavaly pedig sor került egy konferenciára „Föld és Ég” címmel Sopronban.) Szarka László fölvetette, hogy esetleg sort kellene keríteni a körlevél jelen válsághelyzetben történő aktualizálására, akár ökumenikus szinten is!

Az ülést Németh Tamás levezető elnök, az MTA főtitkárának szavai zárták, aki visszautalva egy korábbi felszólalásra, útravalóul olyan szavakat helyezett a jelenlevők szívére mint érték, értelem, érzelem.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2019. augusztus »
augusztus
HKSzeCsPSzoV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?