Itt vagyunk: Főoldal Aktuális Hírek Ültessünk-e almafát? - Felelősségünk a jövőért

Ültessünk-e almafát? - Felelősségünk a jövőért

Március 26-án a fenti címmel rendezték meg a Dies Academicust az Evangélikus Hittudományi Egyetemen.

Konferenciánk címe a M. Luthernek tulajdonított, közismert mondást idézi: „Ha tudnám, hogy holnap vége lesz a világnak, még ma elültetnék egy almafácskát.”
Az utolsó előtti napi faültetés gesztusa első megközelítésben leginkább a természetes
derűlátás, a reményteli jövő és a mindennapi egyszerű munkavégzés távlati értelmének
üzenetét hordozhatja, nem minden heroikus felhang nélkül. A fenti idézet ebben az esetben mégsem heroikus világvége-várást fejez ki, hanem szerzője hitét, szemléletét arról, hogy a történelmet lezáró és egyben beteljesítő mennyország nem egyedül az ember számára kínálja a békés együttélés elgondolhatatlanul vonzó ígéretét, hanem minden teremtmény, így többek közt a fák, állatok és kövek számára is.
A napjainkból belátható jövő gondjai azonban ennél közelebbre irányítják a tekintetet. A Föld teherbíró képességének határához közeledve már az „egyszerű” almafa képe is felveti a legégetőbb kérdéseket. Lehetővé és szükségessé teszi energiafelhasználási és étkezési szokásaink, az élet különböző formáinak tiszteletével és továbbadásával kapcsolatos gyakorlataink, az emberi és természeti közösségek épülésének és építésének természetéről vallott eddigi nézeteink felülvizsgálatát. E felülvizsgálat során végül arról kell számot adnunk, hogy hogyan felel(het)ünk meg ma a Föld őrzésének (ökológia) és művelésének (ökonómia) egyensúlyban tartását feladatul adó teremtői
akaratnak.

 A részletes program megtalálható itt:
Ültessünk-e almafát? - Felelősségünk a jövőért

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2019. augusztus »
augusztus
HKSzeCsPSzoV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?