Itt vagyunk: Főoldal Gyümölcsfa program Püspöki Tanács levele befogadóknak
Mottó

Gyere csak be, kikapcsoljuk a tévét! (Phil Bosmans: Vendégszeretet)

 

Püspöki Tanács levele befogadóknak

Püspöki tanács levele befogadóknak.doc — Microsoft Word Document, 20Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

Kedves Szolgatársam!

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa kezdeményezésére „Megállapodás” aláírására került sor a táji adottságokhoz alkalmazkodó-, a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták megőrzésében való együttműködésről. A megállapodásban a Vidékfejlesztési Minisztérium, génmegőrző és tudományos intézményeink, a Kárpát-medencei Gyümölcsészeti Hálózat, valamint az evangélikus-, katolikus- és református egyházak főpásztorai fejezték ki támogatásukat e programhoz, amelyben az együttműködő felek génmegőrző fajtagyűjteményekből (génbankok, nemzeti parkok, önkormányzati- és magángyűjtemények) származó tájfajta gyümölcsfa csemetéket, illetve szaporítóanyagot egymásnak átadnak, illetve lelkészi kertekbe és földekre befogadnak, és ott nevelnek. A megállapodás teljes szövege megtalálható (http://jno.hu/hu/pdf/gyumolcs_megallapodas.pdf ) a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa honlapján (www.jno.hu).

Az együttműködésben részt vesz a Magyarországi Evangélikus Egyház is. Levelünkben fel kívánjuk hívni a lelkész testvér figyelmét erre a szép kezdeményezésre, az együttműködési lehetőségre, és tájékoztatást kívánunk adni az érdeklődőknek a részvétel mikéntjéről.

Hazánkban a földművelési minisztérium intézményei („génbankjai”) már több mint fél évszázada gyűjtik és termesztik a Kárpát-medence egész területéről a régi, őshonos, már-már feledésbe merülő, kipusztuló-félben levő gyümölcsfajtákat, tájfajtákat. Hasonló munkát végeznek „civil” szakemberek akik szintén őrzik az ősi fajtákat és az azokhoz kapcsolódó ősi tudást és hagyományokat.  A modern nagyáruházak, a faiskolai árusítás terjedésével ezek a régi, érdekes és igénytelen fajták kiszorulnak a termesztésből, és egy-egy fajtából már csak nagyon kevés fa van az országban.  Ez azért nagy baj, mert ezekre a táji adottságokhoz alkalmazkodó, ellenálló fajtákra már a közeljövőben nagy szükség lenne, hiszen az időjárásunk egyre kiszámíthatatlanabbá válik. A génbankok rendelkezésére álló földterület azonban kevés ahhoz, hogy az értékes fajtákat kellő számban föl lehessen szaporítani, hogy ezzel az állományukat biztonságba helyezzük, a kipusztulástól megóvjuk, és szükség szerint újra elterjeszthessük.  

 

Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa ebben a helyzetben fordult hozzánk azzal a kéréssel, vizsgálnánk meg, hogy van-e Egyházunk kezelésben/birtokában olyan üres földterület, ahová ilyen ritka tájfajta gyümölcsfa-csemetéket ki lehetne ültetni?   Parókiák, templomok zárt kertjei, egyházi iskolák, más egyházi intézmények zárt kertjei alkalmasak erre.

Az elképzelés a következő: ha szívesen befogadna gyümölcsfákat, akkor lépjen közvetlen kapcsolatba a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Irodájával, a következő címeken: szabov@obh.hu; vagy 06 (1) 269-3546 (fax), és adja meg saját elérhetőségét. Az iroda munkatársai megszervezik, hogy a gyümölcsész szakértő meglátogassa a kérdéses területet, hogy meg lehessen állapítani, milyen fák nevelésére alkalmas, illetve meg lehessen beszélni a befogadó lelkésszel, hogy milyen fára lenne igény. A terület előzetes megismerése érdekében a jelentkezőktől kérdőív kitöltését kéri majd az ombudsmani hivatal.

 

A facsemete a befogadónak nem kerül semmibe. A befogadó annyit vállal, hogy a fákat megőrzi, és annyit kap, hogy a termőre fordult fák gyümölcseinek hasznát veheti.  Kérés még a befogadó felé, hogy a fákat nyilvántartó szakértőknek bejárása lehessen. A szakértők azt is felajánlják, hogy segítik a fák nevelésével kapcsolatos tudnivalók megtanulását, ahol erre igény van. 

Az is lehetséges, hogy a Testvérek gyülekezetében még vannak olyan gazdák, akiknek maguknak is van ritka fajtájú öreg gyümölcsfája. Ezekre érdemes majd felhívnunk a gyümölcsész szakemberek figyelmét, segítve őket a további kutatásban, fajtamentésben.

Buzdítjuk azokat a lelkészeket, akiknek erre lehetőségük van, fontolják meg, részt tudnának-e venni ebben a hosszú távú vállalkozásban? Reményeink szerint egy-egy ilyen kertből évek alatt akár  az egyházak, civilek, szakigazgatási szervek és önkormányzatok összefogása, a közösség épülése is fakadhat, a gyümölcs termelés mellett és azon túl.

  

Erős vár a mi Istenünk! 

Budapest, 2011. október 20.

Fabiny Tamás Gáncs Péter Szemerei János

püspök elnök-püspök püspök

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek