Itt vagyunk: Főoldal Ajánló Filmek Kellemetlen igazság

Kellemetlen igazság

— Felvéve:
Kellemetlen igazság
 
Kellemetlen igazság

(An Inconvenient Truth) Színes feliratos amerikai dokumentumfilm, 100 perc, 2006.

Korhatárra tekintet nélkül megtekinthető

rendező: Davis Guggenheim

szereplő(k): Al Gore

 

Az emberiség egy ketyegő időzített bombán ücsörög. Ha a Földön dolgozó tudósok túlnyomó többségének igaza van, csak tíz évünk maradt, hogy megakadályozzunk egy óriási katasztrófát, amely egész bolygónk klímarendszerét örvényszerű pusztítássá változtatja, extrém időjárást, árvizet, aszályt, járványokat és halálos hőhullámokat szabadít ránk, nagyobbakat mindennél, amit valaha megtapasztaltunk. Ezt a katasztrófát mi magunk fogjuk előidézni.

Ez a film szenvedélyes és lelkesítő alkotás egy emberről, akinek feltett szándéka, hogy eloszlatja a globális felmelegedést övező mítoszokat és téveszméket, és a megelőzés érdekében tettekre buzdít. Az Egyesült Államok volt alelnöke, Al Gore a 2000-es választási vereségből felocsúdva életét újfent annak szentelte, hogy segítsen a bolygót megmenteni a maradandó változásoktól. Ebben a gondolatébresztő, döbbenetes alkotásban Gore és az ő „utazó globális felmelegedés műsora” vicces, lebilincselő, és kertelés nélkül közölni akarja a felkavaró igazságot a világméretű vészhelyzetről az átlagemberekkel, mielőtt még túl késő lenne.

2005-ben Amerika átélte fennállásának legrosszabb viharos időszakát, akkor úgy tűnt, ez a csúcspont, és Gore kíméletlenül vázolja a szörnyű helyzetet. Ezenközben tanúi lehetünk Gore személyes útjának is: az idealista egyetemista felismeri a közelgő környezeti katasztrófát; az ifjú szenátor szörnyű családi tragédiát él át, és ez megváltoztatja világlátását; a férfi, aki majdnem elnök lett, de ehelyett visszatért élete legfontosabb céljához, és meg van győződve arról, hogy még van idő változtatni a dolgokon. Többé nem engedhetjük meg magunknak, hogy a globális felmelegedést politikai kérdésnek tekintsük: ez a legnagyobb morális kihívás, mellyel globális civilizációnk szembenéz.

 

Hivatalos weboldal: http://www.climatecrisis.net/

Ajánlók, kritikák: http://www.port.hu/pls/w/GENERAL.article?i_area_id=2&i_article_id=8406

DVD-n megrendelhető: http://www.divido.hu/index.phtml?op=product&product_id=13025&p=pd


Díjak: 

Oscar-díj (2007) - Legjobb dokumentumfilm

Oscar-díj (2007) - Legjobb filmdal: Melissa Etheridge

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek