Itt vagyunk: Főoldal Ajánló Könyvek AGAPE – Alternatív globalizáció a népekért és a Földért

AGAPE – Alternatív globalizáció a népekért és a Földért

Globalizációkritika egyházaktól? Magyarországon ez bizony igen szokatlan - legalábbis egyelőre. Nem úgy a világ számos más táján. A kötet gerincét adó dokumentum a neoliberális globalizáció keresztény szemléletű kritikáját adja. Ám nem csupán kritizál, hanem igyekszik alternatívákat is fölmutatni. És teszi mindezt nagyon színvonalasan. - Takács-Sánta András írása.

AGAPE – Alternatív globalizáció a népekért és a Földért

AGAPE

A dokumentum az Egyházak Világtanácsának (EVT) égisze alatt készült 2005-ben, közgazdászok és teológusok együttműködése nyomán. A mai globalizációs folyamatok negatív hatásai közül elsősorban a nemzedéken belüli egyenlőtlenségek ellen emeli föl a szavát. Azonban igen hangsúlyosan kerülnek szóba a környezeti gondok is, és ezek kapcsán a nemzedékek közötti igazságosság kérdése.

Ám a kötet nem csupán ebből a dokumentumból (és az annak kivonataként tekinthető 2006-os EVT-nyilatkozatból) áll. Szerepel még benne négy rövid tanulmány is: a szerkesztő kvázi-utószava, Nagypál Szabolcs történeti áttekintése az ökumenikus mozgalom gazdasági tanításának korszakairól, Jávor Benedek írása az egyházak és a civil szervezetek közös ökológiai felelősségéről, valamint Szabó Lajos személyes hangvételű zárszava.

Mindenképp kiemelendő a kötet gondos, igényes kivitelezése. Nemcsak a külalak tetszetős, hanem Gömböcz Elvira fordítása sem igen hagy kívánnivalót maga után. Ráadásul a dokumentumot sok magyarázó lábjegyzettel is ellátta a fordító, így segítve a jobb megértést.

Kritikusai sok rosszat elmondtak már a neoliberális globalizációról. Azt idehaza ritkán, hogy Isten elleni vétek volna. A kötet ezt hangsúlyozza erőteljesen és meggyőzően, továbbá az igazságos gazdaság megteremtésének sürgető szükségét. A szerkesztő/fordító reménykedik abban, hogy a könyv párbeszédet indít majd el a hazai keresztény egyházak és híveik körében ezekről az életbevágó témákról. Így legyen!

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek