Itt vagyunk: Főoldal Ajánló Könyvek Tudatos vásárlók könyve

Tudatos vásárlók könyve

A Tudatos Vásárlók Egyesületének könyvét az egyesület által megjelentetett, Tudatos Vásárló című újság anyagaiból válogatták. - Mag Zsuzsa írása.

A kötetnek igen szerencsés módon sikerült ötvöznie a kellemeset a hasznossal, pedig ez nem nagyon gyakori a kézikönyvek világában: egyszerre igen informatív és olvasmányos. Azt, hogy a könyv milyen értékek mellett tesz tanúságot, az egyesület eddigi tevékenységéből is sejthetjük.

Egyértelműen nemcsak arról szól, hogy hogyan vásároljunk, ha jót akarunk magunknak és családunknak, hanem arról is, hogy egyre inkább átlátva fogyasztói szokásaink következményeit, ökoszisztémánk jövőjéért is vállaljunk felelősséget.

Számomra igen kellemes meglepetés volt a könyv lazán szerkesztett jellege. A mai, előreemésztett, szájba rágott információkhoz szokott szürkeállománynak igazi felüdülés, hogy itt senki nem mondja meg, mit kell gondolni. A húsról szóló fejezetben például megtalálunk sok mindent a húsevéssel kapcsolatos etikai kérdések megvitatásától kezdve a házi kolbászrecepten (!) keresztül az összes őshonos magyar állatfajta listájáig. Mindeközben olvashatunk interjút egy hentessel, kapunk egy velős összefoglalót a húskészítményekben használatos leggyakoribb mesterséges adalékokról is. Én ugyan úgy érzem, gumós zápfogaim igazán elegendő jogot szolgáltatnak számomra ahhoz, hogy húst egyek, mégis el kellett gondolnom, hogy mennyi és milyen hús elfogyasztásához is van ténylegesen jogom, de ezt a könyv egyértelműen rám bízta.

A leendő olvasók számítsanak rá, hogy ez nem egy általános kézikönyv általában az energiáról, az utazásról, vagy ételeinkről. Hazai viszonyokról szól 2008-ban. Számos olyan adatot is közöl, amelyek 1-2 éven belül egészen biztosan elavulnak majd, bár ez a mondanivalón mit sem változtat. Úgy gondolom, a sok-sok hasznos információ ellenére ennek a kiadványnak a fő haszna elsősorban mégiscsak az, hogy kedvet csinál egy másfajta, egy kicsit emberibb élethez. És hozzá kinyit néhány kiskaput?

Szerkesztette: Gulyás Emese.

(Ursus Libris 2008, 260 oldal, 2850 Ft)

A könyv tartalomjegyzéke itt olvasható: http://tudatosvasarlo.hu/konyvajanlo/157

A lehetséges beszerzési helyekről pedig itt lehet tájékozódni: http://www.ursuslibris.hu/content.php?content=9

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek