Itt vagyunk: Főoldal Ötlettár Meditációk Gyökössy Endre: A szeretett Föld
Mottó

Részei vagyunk a Földnek, a Föld pedig a mi részünk. Az illatos virágok a nővéreink, a szarvas, a ló és a nagy sas a bátyánk. A sziklás hegygerincek, a mezők nektárja, a póni testmelege és az ember mind ugyanahhoz a családhoz tartozik. … Az élet szövetét nem az ember szőtte, ő csak ide vetődött. Bármit is tesz a szövettel, azt önmagával teszi. (Seattle Törzsfőnök, 1854)

 

Gyökössy Endre: A szeretett Föld

Olvastam egyszer egy protestáns szektáról, akik számára előírás volt, hogy lehetőleg úgy járjanak-keljenek a szabadban, hogy mindig az égre nézzenek, és a Földre ne, mert az csak megvetésük tárgya lehet. Különös fejtartásuk miatt el is nevezték őket "gőgösök"-nek.

Azt olvassuk, hogy a Teremtő nem ilyen "gőgösen néz" a Földre - ha egyáltalán szabad ezt a nagyon is emberi kifejezést használnunk Vele szemben. Olyan komolyan veszi, hogy elnevezte a szárazat Földnek, s már tudjuk, hogy ez az elnevezés azt jelenti: enyém!
Olyan komolyan veszi, hogy gyermekei, az ember "lakószobájának" rendezi be, és jól, hiszen éppen a harmadik teremtési nap, a harmadik teremtési periódus alatt és után hangzik el csak kétszer: és látta Isten, hogy jó!
Olyan komolyan veszi, hogy Jézus Krisztusban meg is látogatja ezt a Földet - de mi gőgösek voltunk, és "nem ismertük fel meglátogatásunk idejét" (Lk19,44). Mi akkor is olyan gőgösek voltunk, hogy - az égre hivatkozva és az égre nézve - keresztre feszítettük a földi látogatót.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek