Itt vagyunk: Főoldal Pályázatok Országos teremtésvédelmi verseny Országos teremtésvédelmi verseny - részletek!

Országos teremtésvédelmi verseny - részletek!

A verseny részletei

Kik pályázhatnak?

Egyházi középiskolák tanulóiból és/vagy gyülekezeti ifjúsági csoportok tagjaiból álló, 16-18 éves fiatalok háromfős csapatai.

 

Nevezés

A versenyre kizárólag elektronikus úton lehet jelentkezni 2013. április 30-ig a nevezési adatlap kitöltésével. (Az adatlapot lásd a linkek között). A versenyre való nevezés díjtalan.

 

A verseny menete

A verseny két részből áll:

-        Egy kreatív feladatból, melynek során a résztvevő csapatoknak a saját környezetükben (iskola, gyülekezet, lakóhely) önállóan meg kell valósítaniuk egy ötletes teremtésvédelmi akciót (pl. erdőtisztítás, állatmentés), és azt dokumentálniuk kell (bármilyen szöveges vagy képi formában). Az akció dokumentálását a nevezéssel együtt április 30-ig kell elküldeniük az info@okogyulekezet.hu címre. A beküldött dokumentáció értékelési szempontjai az alábbiak: hasznosság, biblikus megközelítés, ötletesség, nevelési erő.

-        A verseny második része az összeállított irodalom alapján összeállított szóbeli vetélkedő, melyre 2013. május 11-én 10 órától Budapesten kerül sor. A szóbeli vetélkedő témája, melyhez elektronikusan elérhető és letölthető segédanyagot is összeállítottak a szervezők: Mire tanít minket az Újszövetség a teremtésvédelem terén? A teremtett világról szóló újszövetségi bibliai történetek (Jézus cselekedetei, példázatai) és azok mai ökológiai összefüggései.

 Értékelés, díjazás:

A verseny értékelése a teremtésvédelmi akció és a szóbeli vetélkedő együttes eredményén alapul.

-        Fődíj: egy nyári skóciai tanulmányút, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a Magyarországi Református Egyház partneregyháza, a Skót Egyház Eco-Congregtion programjával. (Az utazás - repülőjegy - költségeit az MRE, a szállást és étkezést a Skót Egyház fizeti, az egyéb felmerülő költségeket (pl biztosítás) a résztvevőknek kell állniuk.)

-        Második díj:  egy háromnapos Balaton-parti üdülés, teljes ellátással, a fenntarthatóság jegyében felújított Balatonszárszói Evangélikus Konferencia és Missziói Otthonban. (A szállás és étkezés költségeit az MEE fizeti.)

-        A harmadik-ötödik helyezést elért csapatok értékes és hasznos tárgynyereményben részesülnek.

A szóbeli vetélkedőhöz javasolt forrásanyag (mely elektronikusan elérhető az ararat.lutheran honlapon keresztül is):

Béres Tamás-Karsai Eszter: Vallás. In: Vásárhelyi Judit (szerk.): Nemzeti Környezeti nevelési stratégia 2010. 123-126. o. http://mkne.hu/NKNS_uj/layout/NKNS_layout.pdf

Kodácsy-Simon Eszter (szerk.): Újrahasznosítás. Segédanyag a teremtés ünnepéhez 2011. 1–67. o. http://www.teremtesunnepe.hu/sites/default/files/Teremtes_hete_2011_0.pdf

Kodácsy-Simon Eszter (szerk.): Jézus és a teremtett világ. Segédanyag a teremtés ünnepéhez 2012. 1–62. o.

http://www.teremtesunnepe.hu/sites/default/files/Teremtes%20Hete%20fuzet%202012_1.pdf

Csonka Zsuzsanna: Krisztus-követés vagy fogyasztói életvitel. In: A teremtés ünnepe. Luther Kiadó, 2008. 63–90. o.

Bolyki János: Az újszövetségi teremtéstan. In: Teremtésvédelem. Kálvin Kiadó, Bp. 1999. 91–159.o.

További kérdésekkel Szűcs Boglárka ökogyülekezeti koordinátorhoz lehet fordulni az info@okogyulekezet.hu e-mailcímen.

Szeretettel kérjük a lelkészeket, hitoktatókat, ifjúsági vezetőket, hogy ajánlják tanulóik figyelmébe a fenti lehetőséget.

 

A szervezők

Linkek
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek