Itt vagyunk: Főoldal Teremtés ünnepe

Teremtés ünnepe

Egyházi világszervezetek (EVT, LVSZ, EEK...) valamint ökumenikus dokumentumok (Charta Oecumenica...) felhívásaival összhangban, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) közgyűlése azt ajánlja tagegyházaihoz tartozó gyülekezeteinek és intézményinek, hogy a Teremtő iránti hálánk és hódolatunk kifejezése, a teremtett világ tudatos megőrzése és felelős védelme, ökumenikus együttmunkálkodásunk kiszélesítése és megerősítése érdekében, 2009-től, a szeptember utolsó és október első vasárnapja közötti időszakot teremtésvédelmi hétként hirdessük meg és ünnepeljük. Ezen az oldalon a teremtés hetének megünnepléséhez gyűjtünk össze különböző anyagokat.

Event Teremtés ünnepe 2012 (from 2012. szeptember 30., 16:00 to 2012. október 07., 16:00)
A magyarországi katolikus, református, metodista és evangélikus egyházak a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsával közösen az idei Teremtés Ünnepét 2012. szeptember 30. és október 7. közötti időszakra hirdetik meg. Az idei év témája Jézus és a teremtett világ, mottója az evangélium üzenete: „... úgy szerette Isten a világot...” (Jn 3,16)
Page A teremtett világ sóvárogva vár... (Róm 8,19) - Ökumenikus teremtésünnepi istentisztelet
2010. szeptember 26-án 16 órakor közös teremtésünnepi istentiszteleten vehettünk részt a Budai Ciszterci Szent Imre Templomban. Ezzel megkezdődött a teremtésvédelem hete, amelyet a római katolikus, evangélikus és református egyházak közösen ünnepelnek meg. Fotó: Kalocsai Richárd
File 2010. Szeptember 26. 16.00 óra - Ünnepeljük együtt a teremtés hetét!
Az evangélikus, katolikus és református egyházak Magyarországon több-kevesebb ideje már foglalkozni kezdtek a keresztény ember felelősségével a teremtett világ iránt, és eziránt elkötelezett munkacsoportjaik egymással is felvették a kapcsolatot. Ennek jegyében közös ökumenikus teremtésünnepi istentiszteletre kerül sor, amelyre tisztelettel és szeretettel várunk mindenkit 2010. szeptember 26-án 16 órakor! Helyszín: Budai Ciszterci Szent Imre templom, XI., Villányi u. 25. (A Móricz Zsigmond körtér közelében) Az ökumenikus istentiszteleten szolgálnak: Gáncs Péter, evangélikus püspök Steinbach József, református püspök Udvardy György, római katolikus püspök
Page A teremtés ünnepének ökumenikus előkészítése
2010. június 4-én első ízben ült össze az őszi teremtésvédelem hetét előkészítő ökumenikus munkacsoport a Déli Egyházkerület püspöki hivatalában. A megbeszélésen az Ararát munkacsoport tagjain kívül jelen voltak a katolikus és a református egyház képviselői is. Fotó és szöveg: Jerabek-Cserepes Csilla.
Article Műveld és őrizd! - Teremtésünnep Zuglóban
„Ezen a vasárnapon és az ezzel induló teremtésünnepi héten nem a jól ismert környezet- és természetvédő jelszavakat kívánjuk átismételni és ismételgetni, hanem együtt szeretnénk rácsodálkozni a teremtett világ ajándékaira, és meghallani a Teremtő minket kereső szavát” – fogalmazott Gáncs Péter püspök a zuglói evangélikus templomban megrendezett teremtésünnepi istentiszteleten. A 2009. szeptember 27-ére meghirdetett alkalmat élőben közvetítette a Magyar Televízió. A természet ajándékaiért hálát adó és az azokért való felelősségvállalásra figyelmeztető imádságok és olvasmányok a frissen szüretelt terményekkel díszített oltár előtt hangzottak el.
Page Tévéfelvétel a budapest-zuglói teremtésünnepi istentiszteletről
Szeptember 27-én 11 órakor került sor a teremtésünnepi istentiszteletre a budapest-zuglói evangélikus gyülekezetben.
Event Teremtésünnepi istentisztelet a Magyar Televízióban (Budapest-zuglói evangélikus templom, kezdet: 2009. szeptember 27., 11:00, vég: 2009. szeptember 27., 12:00)
2009. szeptember 27-én, a Szentháromság ünnepe utáni 16. vasárnap 11 órától teremtésünnepi istentiszteletet láthatunk a Magyar Televízió egyes és kettes csatornáján a budapest-zuglói evangélikus templomból. Igét hirdet Gáncs Péter és Szabóné Mátrai Marianna, a Déli Egyházkerület püspöke és püspökhelyettese.
Article Két hét múl­va kez­dő­dik a te­rem­tés he­te
Be­szél­ge­tés Je­ra­bek-Cse­re­pes Csil­lá­val, az Ara­rát te­rem­tés­vé­del­mi mun­ka­cso­port tag­já­val. (Megjelent az Evangélikus Élet 2009. 37. számában.)
Article Ünnepeljük együtt a teremtés hetét! - A hét nap csodája
Az Ararát munkacsoport által kidolgozott A hét nap csodája című kiadvány a "Teremtés Hete" ünnepkörhöz kíván segítséget nyújtani. Kedvcsinálóként a munkacsoport vezetőjének előszavát közöljük. A füzet teljes terjedelemben letölthető a lap alján található linkről.
Page Hálaadó imahét - A hét nap csodája
A tavaly szeptemberben hagyományteremtő szándékkal megrendezett ünnepi alkalom folytatásaként idén szeptember 27-én, Zuglóban kerül sor a teremtés ajándékaiért való hálaadásra. Az istentiszteletet a Magyar Televízió is közvetít majd. Ebben az évben azonban – csatlakozva az Európai Keresztény Környezeti Hálózat, illetve az Egyházak Világtanácsának ajánlásához – az ökumenikus imahéthez hasonlóan egy nyolc napos sorozatot hirdetünk.
Page Hálaadás a termésért
Talán még több gyülekezetben szokás az őszi aratási hálaadás. Az alábbi személyes írás egy olyan gyülekezet ünnepét eleveníti fel, ahol ezt az elmúlt években vezették be a gyülekezeti életbe.
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek